ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
 
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev
Grafisk ordlista med förklaringar till grafiska facktermer

Grafisk ordlista

Vid arbete med grafiska program träffar man på ett stort antal förkortningar och facktermer. I grafisk ordlista hos ProgramSupport hittar du korta förklaringar på vanliga grafiska facktermer. Klicka gärna på länkarna så får du fördjupad information för andra samhörande ord.

Vill du ha mer information om användning av grafiska program rekommenderas avdelningarna för Användartips och Problemlösning.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

3G

Benämning på tredje generationens mobilnät som främst används för mobil telefoni men som även medger datatrafik på upp till 384 kbit/sek.

4G

Benämning på fjärde generationens mobilnät som främst är avsedda för snabb datatrafik (upp till 100 Mbit/sek).

 

4K

Benämning på den nya kvalitetsnivån för video. Det finns två varianter av 4K nämligen UHD med 3840x2160 pixlar som används i TV-apparater och äkta 4K med 4096x2160 pixlar som är avsett för biograffilmer (widescreen).

 

 

720p

Vanlig benämning på HD-video med upplösningen 1280x720 pixlar.

1080p

Vanlig benämning på Full HD-video med upplösningen 1920x1080 pixlar.

A

@

Symbolen som används i e-postadresser har många benämningar t ex snabel-a, alfaslang och kanelbulle. På engelska kallas tecknet för "at".

A4

Det vanligaste pappersformatet i Europa som har storleken 210x297 mm.

AA

Det vanligaste pappersformatet i USA som har storleken 216x279 mm.

accesspunkt

I trådlösa nätverk, WLAN, är detta en elektronikenhet som delar ut förbindelser och hanterar kommunikationen mellan de anslutna datorerna, skrivarna och Internet.

accesstid

Den tid det tar att hämta information från en enhet i datorn, t ex från hårddisken.

Adobe Gamma

Programvara som används för att manuellt färgkorrigera bildskärmen så att den återger färger mer naturtroget.

ADSL

Assymetric Digital Subscriber Line. Vanlig teknik för bredband via vanlig telefonledning. Gör det möjligt att ringa samtidigt som data överförs.

AE

Automatic Exposure. Förkortning för automatisk exponering hos kameror.

AF

Automatic Focusing. Förkortning för automatisk skärpeinställning hos kameror.

AirPlay

Teknik utvecklad av Apple för att strömma videoklipp, musik och bilder trådlöst från iPhone, iPad, iTunes på datorn eller hela datorn från OSX Mountain Lion till HDTV och högtalare via mediaspelaren Apple TV.

aktivering

Metod för att förhindra obehörig installation av samma programlicens på flera olika datorer. Används av Microsoft till Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Office 2003, Office 2007 och Office 2010 samt av Adobe till programmen i paketen CS2, CS3, CS4, CS5 och CS6.

alias

Alternativ symbol för program, dokument, mapp eller skiva i Macintosh. Ett alias används för att förenkla åtkomsten till verkliga objekt. När du dubbelklickar ett alias blir resultatet alltid att originalet öppnas istället. Hos Windows benämns motsvarigheten till ett alias för en genväg.

Android

Benämningen på Googles operativsystem för mobila enheter som smartphones och surfplattor.

anfang

Extra stor bokstav som ofta inleder ett textstycke.

ankarpunkter

I professionella grafikprogram som Illustrator och CorelDraw byggs konturer upp via ett antal delar som börjar och slutar med var sin ankarpunkt. Du kan ändra formen på en kontur genom att flytta ankarpunkten.

ANSI

American National Standards Institute. Standarden för kodning av text i Windows. Använder 8 binära bitar för representation av siffror, text och specialtecken. Jämför med ASCII som avviker något vad avser kodning av internationella tecken.

antialiasing

Se kantutjämning.

antikva

Teckensnittsfamilj som har tvärställda avslutningar (seriffer) på alla tecken i syfte att binda ihop tecknen så att orden syns bättre. Times, Garamond och Bookman är några vanliga exempel på antikva teckensnitt.

API

Application Programming Interface är en regeluppsättning för hur ett program kan kommunicera med andra program. Reglerna beskrivs ofta som funktionsanrop vilka ger tillgång till vissa funktioner.

app

Förkortning för applikation vilket ofta är ett litet tillämpningsprogram som användaren själv kan installera på sin mobila enhet (smartphone eller pekplatta). Appar har efter lanseringen av smartphones och surfplattor blivit mycket populära.

AppleTalk

Nätverksprotokoll framtaget av Apple för användning i nätverk med Macintosh-datorer.

APS

Advanced Photo System. Filmformat som använder en 24 mm bred kassett. Systemet gör det möjligt att ta bilder med tre olika höjd-bredd förhållanden, bl a panoramabilder.

arkmatare

Mekanisk anordning på bildläsare som lagrar flera sidor och automatiskt drar in nästa sida för inläsning. Används mest i samband med textigenkänning (OCR).

ASA

American Standards Association. Äldre system för att ange ljuskänsligheten hos film eller digitalkameror. Har numera ersatts av ISO-skalan som har identiska värden.

ASCII

American Standard Code for Information Exchange. Internationell standard för att representera alla tecken via en binär sifferkod. Äldre versioner av ASCII använder 7 binära bitar vilket ger möjlighet till 128 olika tecken medan den nuvarande versionen av ASCII använder 8 binära bitar som ger möjlighet till 256 olika tecken. Jämför med ANSI som avviker något vad avser kodning av internationella tecken. ASCII ersätts nu allt mer med Unicode som har understöd för fler tecken.

ATA

Se IDE.

ATM

Systemprogramvara från Adobe som krävs för att kunna använda PostScript-teckensnitt hos äldre operativsystem. ATM behövs inte längre till Windows XP och Mac OS X.

ATX

Benämning den typ av moderkort som används i de flesta moderna PC-datorer.

autokalkering

Funktion för att automatiskt rita av konturerna hos en punktbild och skapa en skalbar objektbild. Autokalkering finns inbyggt i Illustrator och CorelDraw men kan även utföras med programmet Adobe Streamline.

avfragmentering

När filer lagras på skivminnen sprids samhörande information ofta ut på flera små områden (fragment) i syfte att utnyttja det totala utrymmet effektivare. När en hårddisk varit i bruk under en längre tid eller är på väg att bli full kan denna fragmentering resultera i att prestanda försämras märkbart. Med ett avfragmenteringsprogram som t ex Norton Utilities samlas utspridd information ihop till närliggande områden.

AVCHD

Advanced Video Codec High Definition. Den dominerande standarden för lagring och komprimering av HD-film i videokameror för konsumentmarknaden. Tekniken gör det möjligt att lagra en timmes program på 8 GB minneskort.

AVI

Audio Video Interleave. Den dominerande standarden för lagring av videofilmer i äldre versioner av Windows. Windows Media Player används normalt för att spela upp AVI-filer.

B

bakgrundsutskrift

När du begär utskrift i en dator hanteras normalt denna av ett program i bakgrunden samtidigt som du kan arbeta vidare med datorn.

backup

Säkerhetskopiering av hårddiskens innehåll till någon annan skivenhet som kan användas vid ett ev hårddiskhaveri.

bandbredd

Vanlig benämning för den maximala överföringshastigheten hos ett datornätverk eller en bredbandsförbindelse. Bandbredden mäts normalt i enheten bit/sekund och som exempel har moderna datornätverk numera en bandbredd på minst 100 Mbit/sekund.

baslinje

Typografisk benämning för den tänkta linje som de flesta versala bokstäver vilar på.

basstation

Benämning på den elektronikenhet som är knutpunkten i ett trådlöst nätverk (WLAN).

Baud

Vanligt mått på överföringshastigheten för data hos ett nätverk (bitar per sekund).

beskärning

Används för att ta bort onödiga delar hos bilder så att de inte tar för stor plats i minnet.

bestruket papper

Vid tryckning ofta använt papper där ytan jämnats ut med en beläggning för att ge bättre tryckegenskaper särskilt för bilder.

Bezierkurva

En matematisk metod för att beskriva en kurvas form. Används för att bygga upp teckensnitt samt för att skapa grafik i programmen Illustrator och CorelDraw m fl.

bildbibliotek

Vanlig benämning på en samling av flera likartade bilder som distribueras via CD-ROM, DVD eller Internet.

bildfilsformat

Vanlig benämning på filformat som används för lagring av bilder. GIF, EPS, JPEG, PNG, TIF och WMF är några av de vanligaste bildfilsformaten.

bildkarta

Metod för att lägga in tryckkänsliga områden hos bilder till webbsidor. Benämns image map på engelska.

bildläsare

Enhet som används för att digitalisera fotografier samt papper med text och bild.

bildstabilisering

Teknik i moderna digitalkameror som motverkar negativa effekter av kameraskakningar. Två olika metoder för stabilisering används, nämligen optisk resp digital. Optisk stabilisering, som är vanlig i professionella objektiv och kameror, innebär att en mekanism i objektivet rör sig och motverkar skakningar. Digital stabilisering utförs via signalbehandling i kamerans elektronik. Optisk stabilisering ger normalt betydligt bättre resultat och minst påverkan på bildkvaliteten.

bigning

Metod för att underlätta vikning och falsning av tjockt papper genom att redan vid tillverkning skapa en vikmarkering.

bildskärmskort

Ett elektronikkort i datorn som används för att styra bilden som presenteras på bildskärmen.

binära tal

Talsystem i datorer med enbart siffrorna 0 och 1.

bitdjup

Mått på hur många färger som en bildpunkt kan återge. Ju fler bitar som används desto fler färger återges men naturligtvis ökar också minnesbehovet med antalet bitar. Hos streckbilder används en bit per pixel vilket ger antingen svart eller vitt. Svartvita fotografier kräver normalt åtta bitar vilket kan återge 256 olika gråskalor. För färgfotografier (RGB) används oftast 24 bitar (8+8+8) vilket möjliggör miljontals färger.

Bluetooth

Modern teknik för trådlös överföring med relativt hög hastighet (2 Mbit/sek) på korta avstånd (under 10 m). Används mest i mobiltelefoner men börjar även komma för trådlösa tangentbord, pekdon och för skrivarkommunikation.

Blu-ray

Videostandard som använder blått laserljus för lagring av upp till 25 GB per lager på optiska skivor. Teknologin är främst avsedd för kommersiella filmer i HDTV-format men kan även användas för datalagring. Jämför med den konkurrerande teknologin HD-DVD.

bläckstråleskrivare

Prisvärd skrivartyp där text och bild skapas genom att små bläckdroppar från olika färgpatroner sprutas på pappret. Ger mycket hög utskriftskvalitet men tyvärr tål inte utskrifterna hantering eftersom bläcket då riskerar att smetas ut.

bländare

Mekanisk anordning i kameraobjektiv som ökar eller minskar ljusinsläppet genom att öppningen görs större eller mindre. Bländaröppningen regleras normalt i steg som anges i formen 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22 och 32. De låga värdena släpper in mest ljus och tvärtom för de höga. Skillnaden mellan två bländarsteg motsvarar hälften eller dubbelt så mycket ljus, vilket motsvarar ett steg hos exponeringstiden.

brandvägg

Ett system som skyddar datornätverket från obehöriga intrång utifrån, oftast via Internet.

bredband

Benämning på fast uppkoppling till Internet med en minsta överföringshastighet på 512 KBit/sek. Se även ADSL.

brus

Bildstörning som uppträder i form av ett slumpmässigt mönster av pixlar med avvikande färg och tonvärde. Uppstår ofta i mörka områden hos bilder från digitalkameror.

brygga

Enhet som kopplar samman två olika nätverk eller två delar av ett nätverk.

brännvidd

Avståndet från det bakre planet hos en lins till brännpunkten. Brännvidden hos kameraobjektiv mäts oftast i mm.

brödtext

Vanlig benämning på den löpande texten i en trycksak. Utformas ofta med antikva teckensnitt.

bussavslutare

Se terminering.

Byte

Datorminnen är ofta uppbyggda med 8 parallella binära bitar vilka benämns en Byte. Benämningen KB (kilo) står för 1024 Byte, MB (mega) står för 1024 KB, GB (giga) står för 1024 MB och TB (tera) står för 1024 GB.

C

cache-minne

De flesta datorer har ett sådant snabbt minne som lagrar ofta återkommande beräkningar så att de kan utföras snabbare.

CAD

Computer Aided Design. Datorstödd konstruktion där man bl a använder tillämpningar för att ta fram konstruktionsritningar.

CCD

Charge Coupled Device. Hos de flesta digitalkameror och bildäsare är bildsensorn en ljuskänslig CCD som omformar bilden av verkligheten till ett rutmönster av pixlar som representeras via binära signaler.

CCITT

Vanlig metod för komprimering av filer vilken inte försämrar kvaliteten. Används bl a i PDF för komprimering av monokroma bilder.

CD-R

Compact Disc-Recordable. Inspelningsbar CD-skiva som ej kan raderas.

CD-RW

Compact Disc-Rewritable. Inspelningsbar CD-skiva som kan raderas i sin helhet.

CGI-script

Common Gate Interface. Små program som körs inuti HTML-koden hos webbsidor i syfte att få interaktion med webbservern. Används t ex för besöksräknare, blanketthantering, sökfunktioner mm.

CGM

Computer Graphics Metafile. Äldre filformat för bilder som kan lagra både objekt- och punktinformation.

Chromalin

Vanlig metod för kemiskt förprovtryck.

CIElab

Professionell färgmodell som beskriver färger enhetsoberoende men med hänsyn tagen till det mänskliga färgseendet.

citattecken

Citattecknet skrivs ofta slarvigt som ett tumtecken ".

ClearType

Teknik utvecklad av Microsoft för att förbättra utseendet hos text, särskilt på LCD-skärmar. Används i Windows XP och Vista.

CMOS

Complementary Metal Oxide Semiconductor. Alternativ och mer strömsnål teknik än CCD som båda används i bildsensorer till moderna digitalkameror.

CMS

Color Management System vilket på svenska ofta benämns färghanteringssystem. Färghanteringssystemet är en programvara i operativsystemet som med hänsyn tagen till profiler för bildläsare, bildskäm, skrivare och tryck automatiskt utjämnar färgerna hos bilder så att de bättre överensstämmer med originalen. ColorSync som följer med operativsystemet till Macintosh och ICM som ingår i Windows är de två vanligaste färghanteringssystemen.

CMYK

Förkortning för de fyra processfärgerna Cyan, Magenta, Gul och Svart som används vid fyrfärgstryck. Bilder som skall tryckas måste omvandlas från RGB-läge till CMYK-läge. En CMYK-bild kräver drygt 33% mer lagringsutrymme än motsvarande RGB-bild.

ColorSync

Färghanteringssystem från Apple. Se även CMS.

CompactFlash

Vanlig typ av minneskort för professionella digitalkameror. Finns med kapacitet på upp till 512 GB.

CoolType

Teknik utvecklad av Adobe för att förbättra utseendet hos text, särskilt på LCD-skärmar. Används i programmen hos Acrobat-familjen.

CSS

Cascading Style Sheets. En standard för formatmallar som underlättar utformning av text hos webbsidor. Den senaste versionen benämns CSS 3 som bl a har understöd för dynamisk anpassning av sidor till olika skärmstorlekar.

CTP

Computer To Plate vilket på svenska benämns dator till plåt. En teknik i tryckbranschen för att skriva ut direkt från dator till tryckplåt utan att först skapa en film.

D

DAT

Digital Audio Tape. Datakassett avsedd för arkivering och backup. En DAT kan ha kapacitet från 2 GB och ända upp till 40 GB.

datorplattform

Vanlig benämning för vilket operativsystem som en dator körs med, t ex Macintosh, Windows eller Unix.

DCS

Desktop Color Separation. Filformat för färgseparerade digitala bilder. Varje bild byggs upp via fem delfiler, en lågupplöst bild för montering i layoutprogrammet och fyra högupplösta bilder för var och en av processfärgerna CMYK.

dekorfärg

Tryckfärg med noga angiven kulör som används för färgläggning av text, linjer, logotyper och tonplattor. Bäst resultat erhålls genom användning av de fastställda PMS-färgerna men det är även möjligt att blanda fram dekorfärger via recept med CMYK-färger.

DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol är en teknik som gör det möjligt att tilldela IP-adresser dynamiskt till olika enheter i ett nätverk.

DHTML

Dynamic HTML. En vidareutvecklad variant av vanlig HTML som bl a ger bättre styrning av textens formatering. DHTML kan innehålla JavaScript för interaktion med läsaren.

digitaltryck

Tryckpress som trycker dokument direkt från datorn på liknande sätt som vid en vanlig utskrift. Digitaltryck lämpar sig väl för små serier där traditionellt tryck ger för hög kostnad.

digitalzoom

Funktion hos enkla digitalkameror som täcker för en del av kanterna hos bilden och därmed skapar en illusion av att man zoomar närmare i motivet. Undvik denna funktion eftersom den försämrar bildkvaliteten avsevärt!

DIMM

Dual In Line Memory Module. Minnesmoduler för internminnet hos datorer som är tillverkade från början av 2000-talet och framåt. Minneskapslarna är monterade på små kretskort med 168 stift som sticks in i förberedda kontakter på moderkortet. DIMM-minnen har kapslar på båda sidorna av kretskortet i motsats till äldre SIMM-minnen. En modernare typ av DIMM benämns SDRAM.

Displayport

Modern standard för digital överföring av både bild och ljud mellan dator och bildskärm. Används i vissa datorer från Apple, Dell och HP och i skärmar från Apple, ATI, Dell, Eizo, HP, LG och Samsung. Understödjer skärmar med upplösning på upp till 3840 x 2160 pixlar och med en kabellängd på upp till 3 m.

distorsion

De allra flesta kameraobjektiv förvränger bilden av motivet. Tunnformig distorsion innebär att raka linjer buktar utåt från mitten av bildens kanter. Kuddformig distorsion innebär att raka linjer buktar inåt mot mitten av bildens kanter. Distorsion kan bli mycket störande när man fotograferar motiv med raka linjer, t ex byggnader. Bildbehandlingsprogrammet Photoshop har ett filter benämnt Linskorrigering som bl a kan ta bort distorsion hos bilder.

divis

Tecknet - som används till bindestreck vid avstavning av ord.

DLNA

Digital Living Network Alliance är en standard som bestämmer hur olika elektroniska emheter som TV, datorer, mediaspelare mm skall kunna kommunicera via ett vanligt nätverk.

DLT

Digital Linear Tape. Magnetband för arkivering och backup. En DLT kan ha kapacitet från 10 GB och ända upp till 80 GB.

DMA

Direct Memory Access är en teknik som låter elektronikenheter få direkt åtkomst till minnet utan att processorn är inblandad.

DNG

Digital Negative. Filformat för digitalkameror framtaget av Adobe i syfte att på sikt ersätta de många varianter av RAW-format som används i avancerade digitalkameror.

dolda tecken

Många program som hanterar text, t ex Word och InDesign, använder dolda tecken för att indikera nytt stycke, tabulatorer mellanslag m fl kommandon som påverkar textens utseende. Du kan själv välja om de dolda tecknen skall visas eller döljas vid redigering.

dpi

Dots per inch anger upplösningen i punkter per tum för digitala bilder. Se även pixel.

DPOF

Digital Print Order Format. Standard för utskrift och beställning av kopior från digitalkameror som har understöd. DPOF gör det möjlighet att ange vilka bilder som skall skrivas ut via kommandon i kameran. När minneskortet tas ur kameran och sätts in i en skrivare eller fotoautomat kan den läsa DPOF-informationen och automatiskt skriva ut de angivna bilderna.

drivrutin

Vanlig benämning på systemprogram som behövs för att datorn skall kunna kommunicera med externa enheter som tangentbord, mus, scanner, bildskärm, skrivare mm. Operativsystemen Mac OS och Windows levereras med ett stort antal drivrutiner som du själv kan utöka med andra som levereras med externa enheter eller som du själv laddar ner via Internet.

DSLR

Digital Single Lens Reflex. Benämning på digital systemkamera som visar sökarbilden via kamerans lins.

duplex

Prisvärd metod för tryckning av gråskalebilder med svart plus ytterligare en dekorfärg. Metoden kan användas för att ge ett intryck av gamla gulnade fotografier.

DV

Digital Video. Etablerad standard för DV-videokameror som ger relativt hög kvalitet vid inspelning på mini DV-kassett. DV kan överföras till datorn via FireWire-porten och redigeras utan informationsförlust.

DVD

Digital Versatile Disc. Optiskt lagringsmedia med samma fysiska storlek som CD-skivor. DVD-skivor används mest för distribution av spelfilmer och tillverkas normalt på fabrik. För avspelning krävs en DVD-spelare som både finns som fristående enheter för användning i hemmabiosystem och som enheter inbyggda i dator. DVD-spelare i dator kan även användas för avspelning av CD-skivor. DVD-spelare är numera så prisvärda att de i praktiken har ersatt CD-spelare i de flesta moderna datorer.

DVD-R och DVD+R

Förutom fabrikstillverkade DVD-skivor finns också inspelningsbara DVD-R och DVD+R vilka är snarlika men tyvärr inkompatibla skivtyper som enbart går att spela in på en gång. De båda olika skivtyperna kräver var sin modell av DVD-brännare men efter inspelning kan de spelas upp på alla DVD-spelare. De flesta modeller av DVD-brännare har numera understöd för båda skivtyperna.

DVD-RW och
DVD+RW

DVD-RW och DVD+RW kan raderas i sin helhet (vilket dock tar relativt lång tid) och därefter användas för ny inspelning.

DVD-RAM

DVD-RAM ligger väl skyddade i en kassett och hanteras ungefär som en hårddisk vad gäller inspelning, vilket innebär att det går att radera enstaka filer. Eftersom DVD-RAM förvaras i en kassett kan de inte användas med vanliga DVD-spelare. På marknaden finns skivor både med 4,7 GB och med 9,4 GB kapacitet.

DVD Double layer

Inspelningsbara DVD-skivor har normalt kapaciteten 4,7 GB men på marknaden finns även s k Double Layer-skivor (Dual Layer) som kan lagra 8,5 GB. Priset på Double Layer-skivor är betydligt högre än för normala skivor.

DVI

Digital Video Interface. Standard för digital signalöverföring mellan grafikkort och bildskärm. Digital signalöverföring ger bättre bildkvalitet med bl a mindre skuggbild. Anslutningen sker via en 24+4-polig kontakt som finns på äldre modeller av Macintosh och även på vissa PC-datorer. Äldre typer av skärmar kan anslutas via adapter som omvandlar DVI till VGA.

dynamiskt omfång

Anger kontrastomfånget mellan de mörkaste och ljusaste partierna i en bild.

E

e-bok

Elektronisk bok med både text och bilder som kan läsas på datorer, läsplattor, surfplattor och smartphones. Flera olika tekniska plattformar och filformat finns tillgängliga på marknaden.

Edge

Enhanced Data GSM Environment. Vidareutvecklad variant av GPRS-tekniken som ger ännu högre datahastighet, upp till 384 KBit/sek.

editor

Enkelt textbehandlingsprogram som kan användas för inskrivning och redigering av text.

em dash

Helfyrkants streck som är lika brett som bokstaven m.

EMF

Enhanced Meta File. Relativt nytt bildfilsformat för objektgrafik i Windows. EMF är en vidareutveckling av WMF fast med högre bildkvalitet. EMF fungerar med de flesta tillämpningsprogram och rekommenderas särskilt för användning i PowerPoint och Word.

en dash

Halvfyrkants minus som är lika brett som bokstaven n. Används ofta som tankstreck.

EPS

Encapsulated PostScript. Filformat som används både för illustrationer med hög kvalitet och för digitala fotografier som skall skickas till tryckeriet. EPS-bilder innehåller både en noggrann bildbeskrivning i kodspråket PostScript och en förenklad förhandsvisningsbild som visas då bilden monteras i layoutprogram. Förhandsbilden lagras tyvärr på olika sätt hos olika datorplattformar vilket kan ge problem när bilder flyttas mellan datorer.

EPUB

Det vanligaste filformatet för e-böcker. Kräver att man har tillgång till något läsarprogram som t ex iBooks för iOS, Aldiko för Android eller Adobe Digital Editions för persondator.

Ethernet

Vanlig teknik för dataöverföring i lokala nätverk. Tekniken fungerar med de flesta datorplattformar.

EtherTalk

Drivrutin i Mac OS9 som används för att datorn skall kunna kommunicera via Ethernet.

Europaskalan

Den vanligaste standarden för att ange kulörer hos tryckfärger i Europa. Motsvarigheten i USA benämns SWOP som bör undvikas hos oss.

 

exFAT

Filsystem som gör det möjligt att lagra filer större än 4 GB. Både Windows och Mac OSX kan läsa hantera skivor formaterade med exFAT.

 

 

EXIF

Exchangeable Image Format. Standard för lagring av textinformation i bilder från digitalkameror. De flesta moderna digitalkameror lagrar automatiskt information om objektivets brännvidd, bländare, exponeringstid, vitbalans, blixt mm. EXIF-information kan läsas av de flesta bildbehandlingsprogram.

exponering

Benämning för när ljus hos motivet belyser fotografisk film eller bildsensorn i en digitalkamera. Korrekt exponering fås via lämpligt val av bländare och exponeringstid. Överexponering innebär att för mycket ljus släpps in vilket ger ljusa bilder medan underexponering innebär att för lite ljus släpps in vilket ger mörka bilder.

exportera

Åtgärd hos tillämpningsprogram som innebär att man sparar resultatet i något standardiserat filformat som kan öppnas eller monteras i andra program.

ExpressCard

Äldre kortstandard för utbyggnad av bärbara datorer. ExpressCard finns enbart i ett fåtal datormodeller, bl a Apple MacBook Pro. Vissa professionella videokameror använder minneskort av denna typ. Jämfört med PC Card erbjuder ExpressCard dramatiskt högre överföringshastighet och mindre fysisk storlek.

Extensions

Tilläggsprogram som du själv kan kopiera till en viss mapp för att utöka grundfunktionerna med extra funktioner. Används t ex hos InDesign, Photoshop och Quark XPress.

F

Facebook

Det mest använda sociala nätverket på webben som grundades 2004 och som idag har flera hundra miljoner besökare varje månad.

falskt uppslag

En övergång mellan två sidor hos en bok som kommer från olika pappersark. Gör det svårt att placera bilder över ett uppslag. Jämför med äkta uppslag.

falsning

När pappersark viks ihop i en maskin på tryckeriet.

 

fantommatning

Metod för att överföra ström via signalkablar. Används ofta inom ljudtekniken, för att spänningsmata kondensatormikrofoner (48 V).

 

 

FAT

File Allocation Table. Metod för lagring av data på hårddiskar med DOS och Windows 95. Den allvarligaste begränsningen med FAT är att systemet inte kan hantera hårddiskar med högre kapacitet än 2,1 GB.

FAT32

Vidareutveckling av FAT som ger möjlighet till hantering av större hårddiskar på upp till 8 TB. FAT32 används i Windows 2000 och XP. Maximal filstorlek med FAT32 är 4 GB vilket kan ge problem vid lagring av digital video.

FDF-fil

Forms Data Format. Används i Acrobat för att exportera eller importera enbart kommentarer hos PDF-filer.

fildelning

Metod för att låta olika användare i ett nätverk få åtkomst till varandras filer och mappar.

filformat

Med begreppet filformat menas ett antal regler för hur data lagras i filer. De flesta tillämpningsprogram har ett privat filformat som inte alltid kan hanteras av andra program. För att möjliggöra datautbyte mellan program har man efterhand enats om ett antal standardiserade filformat som t ex DOC, TIF, JPEG, EPS m fl.

filhanterare

Se server.

filkonvertering

När datafiler omvandlas från ett filformat till ett annat. Kan utföras manuellt med standardprogram men går betydligt snabbare med renodlade konverteringsprogram som kan hantera många filer samtidigt.

filtyp

Hos Windows identifieras olika filtyper via en avslutande bokstavskombination (benämnd suffix eller extension) hos filnamnet.

filändelse

Hos de allra flesta datafiler i PC-datorer avslutas finamnet med en filändelse (eng extension) som börjar med punkt och följs av tre eller fyra bokstäver. Som exempel kan nämnas .PSD för filer från Photoshop och .INDD för filer från InDesign. Hos Macintosh är filändelser inte nödvändiga men rekommenderas ändå om man arbetar i en blandad datormiljö.

FireWire

Snabb port för anslutning av externa hårddiskar, DV-kameror, bildläsare mm till datorn. Etablerad standard i Macintosh sen flera år men även PC-datorer kan utrustas med ett FireWire-kort som ger liknande möjligheter. FireWire har en maximal teoretisk överföringshastighet på 400 Mbit/sek vilket dock sällan kan uppnås i praktiken pga begränsningar bl a i datorn. Enheter kan kopplas in och ur medan datorn är igång.

FireWire 800

Vidareutveckling av FireWire som ger maximal överföringshastighet på 800 MBit/sek. Använder en annan anslutning än FireWire.

firmware

Benämning på programvara som är inbyggd i olika enheter som digitalkameror, bildläsare, hårddiskar, switchar, modem mm.

fisheye

Benämning på kameraobjektiv som ger 180 graders bildvinkel. Raka linjer hos motivet blir kraftigt böjda.

fixfokus

Benämning på objektiv som är konstruerat för att ge skärpa ända från närgränsen och till oändligt avstånd. Ger naturligtvis inte lika bra resultat som ett objektiv med skärpeinställning.

flashdisk

Lagringsenhet utan rörliga delar där minnet består av strömsnåla och snabba integrerade kretsar av ungefär samma typ som används till internminnet i en dator.

flightcheck

Vanlig benämning på den kontroll av ett färdigt projekt som bör genomföras innan det skickas iväg till tryckeriet. InDesign har inbyggda funktioner för flightcheck men det finns även renodlade fristående program för ändamålet. Se även preeflight.

flöda om

Om man ändrar teckensnitt eller storlek i ett dokument så resulterar detta oftast i att raderna flödar om vilket även kan påverka ombrytningen mellan text och bild.

FM-raster

FrekvensModulerat raster vid tryckning. En alternativ benämning är stokastiskt raster.

font

En uppsättning med formler för alla tillgängliga tecken hos ett teckensnitt (typsnitt) som samlats i en fil. Fonter installeras normalt i operativsystemet och kan vid behov även laddas ner från datorn till skrivarens minne.

formatering

Innan en ny hårddisk, eller andra typer av skivor, kan användas måste de formateras. Detta innebär att operativsystemet förbereder dem för datalagring genom att lägga upp en datastruktur med tillhörande innehållsförteckning.
Olika datorplattformar använder normalt var sin metod för formatering som tyvärr inte är kompatibla. När en hårddisk med data formateras om går all information förlorad.
Vid formatering måste man välja bland någon av metoderna FAT, FAT32, exFAT, NTFS, HFS eller HFS+ för datalagring där valet begränsas av versionen hos operativsystemet.

formatmall

Vanlig metod för att underlätta utformning av text hos ordbehandlings- och layoutprogram. Alla typografiska inställningar hos ett textstycke sparas under ett beskrivande namn som sen anropas varje gång egenskapen behövs.

fotohanteringsprogram

Benämning på tillämpningsprogram som kan hålla ordning på bilder, genomföra grundläggande efterbehandling, skapa översikter över bilder och köra elektroniska presentationer av bildsamlingar. De vanligaste programmen är Adobe Lightroom och Apple Aperture.

fotomontage

När man i ett bildbehandlingsprogram sätter samman flera olika fotografier till en sammansmält bild får man ett fotomontage.

fotosättare

Maskin på tryckeriet som med hög upplösning skriver ut dokument på fotografisk film.

fragmentering

Se avfragmentering.

freeware

Benämning på program som distribueras fritt och som normalt får användas gratis för icke kommersiellt bruk. Se även shareware.

friläggning

Innebär att man med ett bildbehandlingsprogram som Photoshop klipper bort omgivningen längs med konturerna för den intressanta delen av motivet. Friläggning kallas ibland även för vinjettering.

FTP

File Transfer Protocol. Effektiv överföringsmetod för filer mellan datorer på Internet. Kräver ett FTP-program (t ex Fetch för Mac och WS FTP för Windows) hos båda de inblandade datorerna. Används ofta för att föra över färdiga projekt från kundernas datorer till tryckeriet och hela webbplatser till webbservern.

full HD

Benämning på videostandard som ger upplösningen 1920x1080 pixlar. Benämns ibland även 1080p.

funktionsmakro

En följd av inspelade menykommandon som namnges och lagras. Vid behov kan man därefter spela upp hela förloppet genom att välja namnet eller ange ett kortkommando för detta. Funktionsmakron går att använda i Excel, Word, Photoshop, Illustrator m fl program.

färghantering

Se CMS.

färgrymd

Beroende på vilken färgmodell (RGB, CMYK m fl) som används för att hantera färger så får man olika antal tillgängliga färgnyanser. Samtliga tillgängliga färger hos en färgmodell kallas färgrymden.

färgseparation

Omvandling av en digital bild från RGB-läge till fyra filer som används för tryckning med var sin av de fyra tryckfärgerna CMYK.

förhandsvisning

De flesta EPS-bilder innehåller en lågupplöst förhandsvisningsbild som används för presentation på bildskärmen när EPS-bilden monteras i layoutprogram.

förprovtryck

För att undvika obehagliga överraskningar tar tryckeriet ofta fram ett prov på hur den slutliga trycksaken kommer att se ut. Förprovtryck kan antingen göras helt digitalt med en noggrant kalibrerad färgskrivare eller kemiskt från de filmer som skall fungera som original till tryckplåtarna.

försättslins

Extra lins som monteras framför ett objektiv i syfte att ge bättre närgäns vilket gör det möjligt att fotografera små föremål.

G

gaffling

En vanlig metod vid fotografering som innebär att man tar flera exponeringar i följd med en viss variation av exponering, vitbalans, skärpeinställning mm. Med svåra motiv innebär detta att man ökar chansen för att någon av bilderna blir bra.

gammavärde

Ett mått på gammakurvan som anger hur tonvärden hos en digital bild skall översättas till tonvärden i tryck. Ett normalt gammavärde är 1,8 när bilder visas i Macintosh och 2,2 när de visas i Windows.

gateway

Utrustning eller programvara som överför data mellan nätverk med olika standard. Benämns även nätbrygga eller router.

GB

Förkortning för minnesstorleken gigabyte dvs 1024 MB.

GCR

Gray Component Replacement. Metod för att vid färgseparation reducera den totala färgmängden genom att ersätta CMY-blandat svart med äkta svart färg.

GDI-skrivare

General Device Interface. Teknik som används för utskrift från Windows på skrivare som saknar egen intelligens. Vid utskrift används datorn för att räkna ut en färdig punktbild av den aktuella sidan som sen skickas till skrivaren. Jämfört med PCL-skrivare och PostScript-skrivare ger GDI-skrivare en snabbare utskrift men samtidigt så belastas datorn hårdare vilket gör det svårt att arbeta under pågående utskrift.

gemener

Små bokstäver a, b, c i motsats till versaler A, B C.

genväg

Alternativ symbol för program, dokument, mapp eller skiva i Windows. En genväg används för att förenkla åtkomsten till verkliga objekt. När du dubbelklickar en genväg blir resultatet alltid att originalet öppnas istället. Hos Macintosh benämns motsvarigheten till genvägar för alias.

geotaggning

Teknik som knyter en geografisk position till bilder eller film genom att lagra GPS-koordinater i filen. Många moderna digitalkameror och smartphones geotaggar numera bilder som exponeras med enheten.

GIF

Graphics Image Format används ofta för webbilder eftersom filerna blir relativt kompakta. Lämpar sig inte för fotografier eftersom man lagrar färgerna indexerat.

 

gimbal

En mekanisk metod för att hänga upp kameror så att de blir oberoende av rörelser hos upphängningen. Tekniken används i stativ, i drönare och i bärbara kamerariggar för att stabilisera inspelningen.

 

glättat papper

Papper som har ytbehandlats för att få en glansig yta vilket ger bra lyster för bilder i tryck.

GPRS

General Packet Radio Standard är en vanlig teknik för att överföra data via GPRS-förberedda mobiltelefoner. Data överförs i paket med en högsta möjliga hastighet på 115 KBit/sek.

GPS

Global Positioning System. Ett globalt system av satteliter som låter en GPS-mottagare bestämma den geografiska positionen. Används i många smartphones och surfplattor för att ge navigeringshälp och samverka med olika tjänster hos appar.

grad

Typografisk benämning för teckenstorleken hos text som oftast anges i måttenheten punkter.

grafikkort

Se bildskärmskort.

grafiska program

Sammanfattande benämning på bildbehandlings-. grafik- och layoutprogram som har möjlighet att hantera bilder och text i samverkan.

gruppering

Metod för att binda samman flera olika objekt så att de kan hanteras samtidigt.

gråkil

Motiv med hela gråtonsskalan från svart till vitt, oftast återgiven i 20 olika steg. Efter fotografering kan bilden användas för kvalitetsbedömning.

gråskalebild

Digital punktbild som oftast har 8 bitars bitdjup vilket ger möjlighet att hantera 256 olika gråtoner.

H

H.264

Vanlig metod för videokodning som gör det möjligt att lagra hög kvalitet med rimligt stor filstorlek. Används hos Blu-ray-skivor, i många videokameror och vid distribution av HDTV-program.

halvtonsbild

Benämning på gråskalebild som simuleras via ett rastermönster av svarta bildpunkter.

hankontakt

Vanlig benämning på kontakt med stift. Jämför motsatsen honkontakt.

HD-DVD

Äldre numera nerlagd standard som använder blått laserljus för lagring av upp till 15 GB per lager på optiska skivor. Jämför med den konkurrerande teknologin Blu-ray.

HDMI

High Definition Media Interface. En modern standard för digital signalöverföring av såväl ljud som bild mellan utrustning för HDTV. Anslutningen sker antingen via en 19-polig kontakt benämnd Type-A eller en 29-polig kontakt benämnd Type-B. Den senare kontakten är avsedd för filmer med upplösningen 1920x1080. För att ansluta enheter med 4k-upplösning krävs kontakter som följer standarden HDMI 2.0.

HDR

High Dynamic Range. Kamerateknik som gör det möjligt att skapa bilder med stort tonomfång så att både ljusa och mörka områden åteges korrekt med alla detaljer synliga. Kan genomföras i ett bildbehandlingsprogram genom att man slår samman flera bilder med olika exponering till en enda bild. Flera moderna digitalkameror har en HDR-funktion som automatiskt exponerar flera bilder och slår samman dem.

HDTV

High Definition Television. Den idag dominerande TV-standarden som har upplösningen allra minst 1280x720 pixlar jämfört med äldre TV som enbart har 720x576 pixlar.

HDV

High Definition Video. Videostandard som gör det möjligt att spela in HD-video på ett DV-band. Användes i tidigare i många professionella videokameror.

HFS

Hierarchical File System. Metod för lagring av data på hårddiskar hos äldre Macintosh med System 8.0 eller tidigare. HFS har ineffektiv hantering av hårddiskar med hög kapacitet.

HFS+

Vidareutvecklad version av HFS för datalagring i Mac OS 8.1 och nyare. Har förbättrad hantering av mycket stora mängder filer på hårddiskar med hög kapacitet.

HiFi color

Tryckmetod där man förutom de fyra normala CMYK-färgerna trycker ytterligare 2-4 gånger med andra färger för att få bättre färgrymd.

histogram

Grafisk presentation av samtliga bildpunkters tonvärde i en digital bild.

HLS

Hue Luminance Saturation vilket på svenska betyder nyans, intensitet och mättnad. Alternativ metod till RGB för att skapa färger i datorprogram.

honkontakt

Vanlig benämning på kontakt med hylsor. Jämför motsatsen hankontakt.

horunge

Slarvig översättning av eng orphan. Typografisk benämning på en ensam rad (föräldralös) som är placerad överst eller nederst på en sida eller i en textspalt.

HTML

Hyper Text Markup Language. Det dominerande kodspråket för webbsidor. Texten du läser just nu är kodad med HTML. HTML har utvecklats succesivt och den senaste versionen benämns HTML 5 som bl a har understöd för animeringar och direkt uppspelning av video.

hub

Elektronikenhet i ett datornätverk som dirigerar trafiken mellan olika datorer och skrivare. Den svenska benämningen för hub är nav eller nätnav. Se även switch.

hyphenation

Engelsk benämning för avstavning.

hårdvara

Ett datorsystems fysiska enheter som bildskärm, hårddisk, moderkort, grafikkort mm. Benämns även maskinvara.

hårddisk

Lagringsenhet med roterande magnetisk skiva där informationen lagras som filer fördelade i olika spår och sektorer. Hårddisken som även kallas sekundärminne används för lagring av operativsystemet, tillämpningsprogram och datafiler. Kapaciteten hos moderna hårddiskar som mäts i GB ökar med minst 50% per år till oförändrat pris. De flesta moderna datorer är idag utrustade med hårddiskar på minst 1 TB.

hängande indrag

Innebär att första raden i varje stycke börjar en bit till vänster om övriga rader. Kan t ex användas för kantrubriker.

högdagrar

Ljusa områden i en digital bild.

högupplöst bild

Digital bild som har tillräckligt hög upplösning (300 dpi) för att kunna ge bra resultat i tryck. Jämför med lågupplöst bild.

I

ICE

Image Correction and Enhancement. Programfunktion hos moderna bildläsare som helt automatiskt eliminerar damm, repor och fingeravtryck från originalen.

ICC-profil

En fil som beskriver färgegenskaperna hos motsvarande enhet som bildskärm, skanner, skrivare eller tryck. Används av färghanteringssystemet (CMS) i datorn för att ge bättre färgåtergivning.

IDE

Integrated Device Electronics. Den dominerande standarden för anslutning av hårddiskar, CD- och DVD-enheter i äldre datorer. Elektroniken för kommunikation finns på skivenheten vilket innebär att de kan anslutas direkt till moderkortet i datorn och kräver därför inget extra styrkort som är fallet för SCSI. Gränssnittet för IDE benämns ofta ATA som finns i flera olika varianter med olika prestanda och kapacitet. I moderna datorer används en snabbare variant benämnd Serial ATA.

ID-nummer

Används för att identifiera olika externa SCSI-enheter när mer än en ansluts samtidigt till datorn. Ställs in via tryckknappar eller väljare på enheten.

importera

Åtgärd hos tillämpningsprogram som innebär att man hämtar in information från en fil som är lagrad i något standardiserat filformat.

indelning av hårddisk

Se partitionering.

indexerad färg

Metod för att beskriva färger i digitala bilder via en palett med maximalt 256 olika kulörer. Lämpar sig enbart för bilder med ett fåtal färger men inte alls för fotografier. Används t ex i filformatet GIF.

indrag

När första raden (eller samtliga rader) i ett stycke flyttas in en bit till höger.

ingress

Textstycke som inleder en längre text och som kommer omedelbart efter rubriken. Ingressen utformas ofta med en annan typografi än den löpande texten.

initiering

Inledande åtgärder som måste utföras innan en dator eller ett program kan användas.

internminne

Datorns arbetsminne som används vid körning av tillämpningsprogram. Benämns även RAM. Moderna datorer har minneskapslar monterade på små kretskort av typen SIMM, DIMM, SDRAM m fl.

interpolering

Teknik för att förändra upplösningen (oftast sänka) hos digitala punktbilder.

iOS

Benämning för operativsystemet hos de mobila enheterna iPhone och iPad från Apple.

IP-adress

Unik identifikation för en webbserver på Internet enligt ett komplext siffersystem med fyra grupper av siffror åtskilda med punkter, t ex 192.168.000.001.

IP-telefoni

Metod som via programvara eller elektronikenheter gör det möjligt att använda Internet för telefonsamtal. Erbjuder mycket låg samtalskostnad över hela världen men än så länge är samtalskvaliteten sämre än för vanlig telefoni. Programmet Skype är en av de mest använda produkterna för IP-telefoni.

IPTC

International Press Telecommunications Council. Standard för lagring av textinformation hos digitala bilder. Flera mediadatabaser kan lägga till IPTC-information som copyright, beskrivande nyckelord mm.

ISDN

Integrated Services Digital Network. Teknik för samtidig överföring av både data och tal via vanlig telefonledning. Ersätts nu alltmer av ADSL.

ISO

International Organisation for Standardization. Måttenhet som anger ljuskänslighet för film och digitalkameror. Vanliga värden är 100, 200 och 400. En dubbling av ISO-värdet innebär att hälften så mycket ljus behövs för korrekt exponering.

IT8-karta

Tryckt ark med ett stort antal färgrutor som har noga bestämd färg. IT8-kartor används för att ta fram färgprofiler för bildläsare och färgskrivare.

J

Java

Programmeringsspråk med objektorienterad struktur som används för att ta fram tillämpningsprogram för de flesta datorplattformar.

JavaSript

Scriptspråk för webbsidor som lämpar sig väl för icke-programmerare. Används ofta för att skapa interaktion och andra avancerade funktioner som ej är möjliga att realisera med HTML. Trots likartade namn har JavaScript inget med programmeringsspråket Java att göra.

Jaz

Utbytbar hårddiskskiva med kapacitet på 1 eller 2 GB för arkivering och backup. Äldre teknik med begränsad långtidsstabilitet som efterhand ersätts av andra skivtyper.

JDF

Job Definition Format. En standard för överföring av information, t  ex om falsning, mellan olika grafiska system.

JPEG

Joint Photographers Expert Group. Ofta använd komprimeringsmetod för bilder på webben och i digitalkameror. Bilder i filformatet JPEG kan användas med de flesta tillämpningsprogram. Vid komprimeringen går en del av bildens kvalitet förlorad permanent.

JPEG 2000

Vidareutvecklad variant av filformatet JPEG (se ovan) som har effektivare komprimering och möjlighet till genomskinliga områden. Standarden har tyvärr understöd enbart i ett fåtal program.

JSP

Java Server Pages. Webbsidor med inbäddad Javakod.

justeringslager

Funktion hos moderna versioner av Photoshop som gör det möjligt att korrigera färg och tonomfång utan att pixlarna ändras permanent.

K

K

Förkortning för måttenheten Kelvin som anger färgtemperatur hos ljus.

kalibrering

Att ställa in en enhet eller ett program så att resultatet överensstämmer med den uppställda målsättningen.

Kanji

Japansk teckenuppsättning som innehåller många fler tecken än vårt vanliga latinska alfabet.

kantutjämning

Metod för att mjuka upp färgövergångar mellan pixlar vid markeringar i digitala bilder. Eftersom endast kantpixlar påverkas går inga detaljer förlorade.

kapitäler

Versala bokstäver som har samma höjd som motsvarande gemener.

kapslat format

Funktion hos avancerade layoutprogram där ett teckenformat kan kapslas in i ett styckeformat så att några av de första orden får ett avvikande utseende.

KB

Förkortning för minnesstorleken kilobyte dvs 1024 byte.

Kelvin

Internationell temperaturskala som ofta används för att karakterisera ljuskällor. Noll grader Kelvin motsvarar 273 grader Celsius.

kerning

Metod för att minska avståndet mellan vissa bokstavspar i skriven text.

Keystone-effekt

När man projicerar bilder på en filmduk kan bilderna bli hoptryckta i underkanten eftersom projektorn oftast står lägre än filmduken och därmed har närmare till dukens underkant än till dess överkant. Vissa projektorer har en inbyggd justering som eliminerar effekten.

Klippboken

Systemfunktion i Mac OS9 som låter användarna få bekväm tillgång till ofta använda text- och bildobjekt.

klon

Vanlig benämning på konkurrerande utrustning eller program som är direkta kopior på annat mer etablerat fabrikat. Som exempel kan nämnas skrivartillverkaren HP:s klon av Adobe PostScript som används i skrivare från Apple, Xerox m fl.

knipning

Metod för att minska avståndet mellan alla tecken i skriven text. Jämför med spärrning.

koaxialkabel

Signalkabel som har en ledare i mitten omgiven av en skyddande skärm. Används ofta som antennkabel samt i nätverk där man har stort behov av att undertrycka elektriska störningar. Jämför partvinnad kabel.

kodek

Teknik för omkodning av video så att den komprimeras och tar mindre plats vid lagring. Som exempel på kodeks kan nämnas MPEG-4, DivX och Apple ProRes 422.

kompaktkamera

Kamera med fast monterat objektiv som dock kan ha stort zoomomfång hos de mest påkostade modellerna. Jämför med systemkamera.

kompatibel

Innebär att en enhet eller ett program fungerar ihop andra liknande.

komprimering

Metod för att hitta mönster i information och räkna om den så att lagring och överföring kan ske med lägre minnesbehov. De vanligaste metoderna för komprimering är LZW och CCITT.

kontaktkarta

Ett fotopapper eller vanligt papper där man samlar ett stort antal miniatyrer av bilder. Ursprungligen skapades kontaktkartor genom att man placerade ett antal filmremsor på ett fotopapper och exponerade. Numera går det att ta fram kontaktkartor från digitala bilder via utskrift av miniatyrer från bildbehandlingsprogram.

kontrast

Skillnaden mellan ljusa och mörka partier hos en bild.

kopieringsskydd

Metoder för att förhindra obehörig kopiering av disketter, CD-skivor eller DVD-skivor.

korsreferens

Hänvisningar mellan olika stycken i en text som har någon gemensam information.

kortkommando

Metod för att via en kombination av tangenter på tangentbordet ge order om ett menykommando eller någon annan funktion i ett program.

kortläsare

Enhet för överföring av digitalbilder på minnekort till datorn. Ansluts till USB2-port, USB3-port eller FireWire-port.

kromatisk aberration

Linsfel som ger färgförskjutningar hos fotografier. Felet syns oftast som en svag lila skugga vid kraftiga kontraster i motivet. Kromatisk aberration är vanligast hos zoomobjektiv med stort omfång. Felet kan korrigeras med filtret Linskorrigering hos Photoshop.

kryptering

Metod för att flytta om data i en fil så att det blir omöjligt för obehöriga att ta del av innehållet utan tillgång till nödvändigt lösenord.

konverteringsprogram

Tillämpningsprogram som automatiskt kan omvandla datafiler mellan ett stort antal olika standardiserade filformat.

kägel

Typografisk benämning för radavståndet hos text som mäts mellan två raders baslinjer.

L

ladda ner

Vanlig benämning för att hämta data som program, bilder, musik, filmer och texter från Internet.

lager

Vanlig metod i layout- och bildprogram för att bygga upp information via flera, oftast genomskinliga, skikt som staplas ovanpå varandra. Lager kan visas och döljas efter behov och genom att ändra staplingsordningen så kan du förändra vilka skikt som visas över resp under andra skikt.

lagringskapacitet

Anger hur stor minnesplats, oftast i megabyte, som finns tillgänglig på det aktuella mediat.

lagringsmedia

Enhet som via magnetisk, optisk eller annan teknik lagrar data permanent. Som exempel på vanliga lagringsmedier kan nämnas hårddiskar, CD-skivor, DVD-skivor mm.

laminering

Metod för att skydda papper via inplastning i en maskin som värmer plastark så att de smälter och omgärdar pappret.

LAN

Local Area Network dvs ett lokalt nätverk av datorer med tillhörande skrivare.

laserskrivare

Vanlig skrivartyp som i sin funktion påminner om en kopiator. Texten skapas genom att en laser, styrd av drivrutinen i datorn, belyser en trumma i skrivaren. Trumman laddas då upp och på de belysta områdena fastnar kolpulver som överförs till pappret. Utskriften fixeras slutligen genom uppvärmning. Moderna laserskrivare är mycket prisvärda, har snabb funktion, ger beständiga utskrifter med rimligt bra kvalitet till ett lågt pris. Att skrivarna dessutom är arbetshästar som fungerar problemfritt i många år gör dem mycket populära i kontorsmiljöer.

LCD

Liquid Crystal Display. Teknik som används i många platta bildskärmar, i vissa datorprojektorer och i digitalkameror.

ledtal

Benämning på ljusstyrkan hos en kamerablixt. Ledtalet räknas ut genom att man multiplicerar avståndet med bländarvärdet när kameran är iställd på ISO 100.

ligatur

Tecken i en teckenuppsättning som är uppbyggt via en sammansättning av två andra tecken, t ex œ och fi.

 

Lightning

Benämning på anslutningskontakten hos moderna iOS-enheter som iPhone 5 och nyare samt iPad gen 4 och nyare. Kontakten kan vändas utan problem.

 

 

line art

Se streckbild.

linjärer

Teckensnittsfamilj som saknar seriffer och därför lämpar sig bäst för rubriker eller för elektronisk presentation. Arial, Helvetica och Verdana är några vanliga exempel på linjära teckensnitt. Linjärer kallas ibland även Sans Seriff.

Linux

Ett Unix-liknande operativsystem som ursprungligen utvec klades av Linus Torvalds. Linux får i motsats till andra operativsystem distribueras fritt vilket gjort det mycket populärt på högskolor och även hos vissa offentliga myndigheter.

LiveView

Teknik hos moderna digitala systemkameror där LCD-displayen används som sökare. Genomförs genom att spegeln hos kameran fälls upp.

LocalTalk

Äldre teknik med sämre prestanda än Ethernet för att koppla samman Macintosh-datorer i nätverk.

lpi

Lines per inch. Vanligt mått på rastertätheten vid tryckning.

LTE

Teknik för att få snabbare dataöverföring i 3G-näten.

lupp

Litet förstoringsglas som gör det lättare att granska rastret i trycksaker.

LZW

Komprimeringsmetod som fått namn efter forskarna Lempel, Zig och Welch. LZW-metoden används bl a i komprimeringsprogrammet WinZip, i PDF-filer och vid lagring av punktbilder i TIF-format. Den viktigaste fördelen med LZW är att komprimeringen sker utan kvalitetsförlust.

lågupplöst bild

Digital bild som har skärmupplösning 72-96 dpi. Används som markeringsbild i layoutprogram och måste bytas ut mot högupplöst bild vid utskrift.

länkad bild

Bilder monteras ofta i andra program via länk vilket innebär att programmet enbart sparar en sökväg (länk) till den aktuella bildfilen. Metoden spar utrymme eftersom bildinformationen inte kopieras in i det nya dokumentet. Dessutom blir det möjligt att få automatisk uppdatering om de länkade bilderna förändras.

läshastighet

Anger vilken dataöverföringshastighet som är tekniskt möjlig vid överföring från ett datamedia till datorns minne. Mäts oftast i MB/sek.

läsplatta

Elektronisk enhet med platt tryckkänslig skärm som är avsedd för läsning av e-böcker.

M

Index

MAC-adress

Unik identifiering för varje enhet som ansluts till ett nätverk. Som exempel kan nämnas adressen 00-10-60-a8-22-EC.

Mac OS

Operativsystemet till Apples Macintosh-datorer. Mac OS 9 användes på äldre modeller medan nya maskiner numera levereras med Mac OSX.

makro

Vanlig benämning på en följd av åtgärder som spelas in, lagras under ett namn och som sen kan upprepas genom att man anropar namnet. Makron kan användas i Word, Excel, Photoshop m fl tillämpningsprogram. Det finns även fristående makroprogram som t ex QuicKeys där makron kan samköra åtgärder i flera olika tillämpningar.

makroobjektiv

Kameralins som används för fotografering på mycket nära håll av blommor, insekter och andra små föremål.

maskinvara

Se hårdvara.

Master/Slave

När man har mer än en hårddisk i datorn måste en av dem vara överordnad (Master). Valet av Master/Slave utförs via bygling av stift på anslutningskontakten.

matrisskrivare

Äldre typ av skrivare som skapar text genom att trycka punktmatrisen mot ett färgband som ligger an mot pappret.

MB

Förkortning för minnesstorleken megabyte dvs 1024 KB.

mediaspelare

Elektronikenhet eller datorprogram som kan spela upp bilder, musik och video på en ansluten HDTV eller projektor. Apple TV är en av de mest sålda mediaspelarna.

Windows Media Player, Apple QuickTime Player och VLC Media Player är de vanligaste mjukvarubaserade mediaspelarna.

mediedatabas

Programvara som katalogiserar stora bildsamlingar och låter hela arbetsgrupper söka efter bilder med olika typer av sökvillkor. Som exempel vanliga program kan nämnas Cumulus, Portfolio och Fotostation.

megapixel

Anger bildupplösningen i miljoner pixlar hos digitalkameror.

mellanring

Mekanisk tub som placeras mellan objektivet och kamerahuset på en systemkamera. Säljs oftast i satser om tre olika långa ringar som kan användas enskilt eller tillsammans. Med mellanringar går det att fokusera på betydligt närmare håll än med den normala skärpeinställningen hos ett objektiv.

Memory Stick

Minneskort för digitalkameror och mobiltelefoner utvecklat av Sony. Vanliga Memory Stick finns med kapacitet på upp till 128 MB. Memory Stick Pro är en vidareutveckling med samma fysiska mått men med bättre prestanda och kapacitet på upp till 4 GB. För användning i mobiltelefoner finns Memory Stick Pro Duo som är hälften så stora men som ändå finns med kapaciteter på upp till 32 GB.

metadata

Vanlig benämning på data som ger kompletterande information till text- och bildfiler. Som exempel på metadata kan nämnas uppgifter om copyright och författare för PDF-filer samt beskrivande nyckelord för bilder.

Microdrive

Liten hårddisk som är monterad i ett kort med samma storlek som CompactFlash-minneskort. Finns med kapacitet på upp till 10 GB.

Micro SD-kort

Mycket kompakt typ av minneskort för digitalkameror och mobiltelefoner. Finns med kapaciteter på upp till 256 GB.

MIDI

Musical Instrument Digital Interface. Standard för sammankoppling av persondatorer, musikinstrument och syntar.

Mini-CD

Liten CD-skiva med 75 mm diameter och lagringskapacitet på 210 MB.

miniatyrbild

Benämning på förminskad kopia av en bild som ofta visas i dialogrutor eller flera samtidigt i ett fönster för en mapp. I engelska språket används benämningen thumbnail (tumnagel) som väl beskriver bildernas ungefärliga storlek.

minneskort

Används i de flesta moderna digitalkameror för lagring av bilder. På marknaden finns flera olika typer med olika fysisk storlek och anslutningskontakt. CompactFlash är vanligast följt av Secure Digital och Memory Stick. I en del kompakta kameror och mobiltelefoner används även den minimala korttypen Micro SD. Bland äldre utgående korttyper kan nämnas Smart Media och PC Card.

minnespinne

Mycket kompakt minnesenhet som ansluts till USB2- eller USB3-porten på datorn och som underlättar flyttning av filer mellan olika datorer. Benämns även USB-minne. Datorn hanterar minnespinnar som extra skivenheter vilket gör det lätt att kopiera filer. På marknaden finns ett stort sortiment av prisvärda minnespinnar med kapacitet på upp till 1 TB.

misspassning

Felaktighet vid tryckning som innebär att de olika delfärgerna inte trycks exakt på rätt ställe på varandra.

mjuk vagnretur

Ett osynligt tecken (styrkod) som tvingar fram en radbrytning i skriven text. Skrivs genom samtidig nertryckning av Skift och Enter.

mjukt bindestreck

Ett osynligt tecken (styrkod) som bestämmer positionen för avstavning hos ett ord. Skrivs i de flesta program genom samtidig nertryckning av Ctrl och bindestreck (Kommando och bindestreck hos Macintosh).

mjukvara

Ett vanligt samlingsnamn för olika typer av datorprogram.

MO-skiva

Äldre typ av magneto-optisk skiva. Utbytbara lagringsmedia som baseras på en kombination av magnetisk och optisk lagringsteknik. På marknaden fanns tidigare skivenheter för 512 MB och 1024 MB kapacitet per skiva.

moaré

När tryckta bilder läses in i datorn via bildläsare och därefter skrivs ut på nytt igen uppstår ofta interferens mellan rastren hos trycksaken och skrivaren vilket visar sig som moarémönster hos bilderna.

mobil enhet

Sammanfattande benämning på smartphones och surfplattor.

modem

Elektronikenhet som omvandlar datorns digitala signaler till tonsignaler och vice versa så att data kan överföras via det vanliga telenätet. Överföringshastigheten är begränsad till ca 56 Kbit/sek. Modem börjar nu alltmer ersättas av digital överföring via ADSL-teknik.

moderkort

Det viktigaste kretskortet i en dator som innehåller processor, internminne och kontakter för anslutning av hårddisk, grafikkort och övriga externa enheter.

molnet

Benämning på teknik där datorresurser som lagring, program och processorkraft tillhandahålls via tjänster på nätet. Som exempel på några vanliga molntjänster kan nämnas Apple iCloud, Dropbox, Google Apps och Microsoft Office 365.

monitor

Alternativ benämning på bildskärm.

MOV

Filformatet för Apple QuickTime, den dominerande videostandarden hos Mac OSX.

MP3

Populärt filformat för ljudfiler. MP3-filer är komprimerade till ca 10% av den ursprungliga filstorleken. Olika varianter av MP3 används på flera kommersiella musiksajter, bl a Apple iTunes Music Store för elektronisk distribution av kommersiell musik.

MP4

Vanligt filformat för distribution av video på webben och för visning på mobila enheter.

MPEG

Moving Pictures Expert Group. En populär standard för komprimering av video och stereoljud. MPEG finns i olika varianter som skiljer sig åt både med avseende på kvalitet och minnesbehov. MPEG-2 är standarden som används med kommersiella DVD-filmer. MPEG-4 används för videofilmer på Blu-ray-skivor.

Multiple Master

En professionell variant av PostScript-teckensnitt där det är möjligt att variera såväl bredd som fethet hos texten.

multisession

Metod för bränning av CD som gör det möjligt att spela in vid flera olika tillfällen.

multitasking

Innebär att flera olika program kan köras samtidigt genom att operativsystemet fördelar processorns resurser mellan programmen.

N

Index

NAS-enhet

Network Attached Storage. Hårddisk med inbyggd elektronik och serverprogramvara som gör det möjligt att ansluta den direkt till ett nätverk så att flera användare kan dela på lagringsutrymmet.

nerladdning av teckensnitt

Om du använder ett teckensnitt som finns installerat i operativsystemet men som saknas i skrivarens minne laddar datorn automatiskt ner nödvändiga formler till skrivaren.

 

NFC

Near Field Communication. En teknik för trådlös dataöverföring på mycket korta avstånd (mindre än 10 cm) som därmed är omöjlig att avlyssna på länge håll. Används i moderna modeller av mobiltelefoner och digitalkameror.

 

 

   

nivellera

Justering av läget på ett stativhuvud så att bilden blir parallell med horisontalplanet. Viktigt när man panorerar vid filmning.

nod

En knutpunkt i ett lokalt nätverk. Noder identifieras ofta via s k MAC-adresser.

normalobjektiv

Kameraobjektiv som ger ungefär samma bildvinkel som det mänskliga ögat, dvs 45 grader. Hos digitala kompaktkameror med liten bildsensor har ett normalobjektiv ca 10 mm brännvidd medan normalobjektiv hos småbildskameror och digitala systemkameror med fullstor sensor har ca 50 mm brännvidd. Jämför med vidvinkelobjektiv och teleobjektiv.

NOS

Network Operating System.

notebook

Liten bärbar batteridriven dator med en maximal vikt på ca 4 kg.

NTFS

NT File System. Ett filhanteringssystem som kan användas i Windows NT, 2000 och XP. Windows 7 kräver att man arbetar med NTFS. Utmärkande för NTFS är att det kan hantera långa filnamn, har god säkerhet och klarar lagringsenheter med mycket hög kapacitet. Val av filhanteringssystem sker i samband med formatering av hårddisken.

NTSC

National Television System Committee. TV-standarden som används i USA. Är tyvärr inte kompatibel med den europeiska TV-standarden PAL.

närgräns

Benämning på det närmaste avstånd som det går att ställa in skärpan på hos ett kameraobjektiv.

nätbrygga

Se gateway.

nätnav

Se hub.

nätverksprotokoll

En samling regler för hur dataöverföring skall ske i ett nätverk. TCP/IP är numera det vanligaste protokollet som används både på Internet och i lokala nätverk.

O

Index

objektgrafik

Bilder uppbyggda av ett antal former, linjer och kurvor som representeras via matematiska formler. Objektgrafik kan skalas om utan kvalitetsförlust. Lagras oftast i filformaten WMF eller EPS. En alternativ benämning till objektgrafik är vektorgrafik. Jämför egenskaperna med punktgrafik.

OCR

Optical Character Recognition. Textigenkänning innebär att ett program läser in bilden av en textsida, känner igen de enskilda tecknen och skapar en textfil av sidan.

offline

Vanlig benämning på arbete som utförs utan att datorn är ansluten till Internet.

OLE

Object Linking and Embedding. Användbar samkörning av två olika tillämpningsprogram där det ena tillfälligt kallar på det andra som används för att skapa ett objekt som lagras (bäddas in) i det första programmets dokument. Fungerar med de flesta moderna tillämpningsprogram i Windows och anropas via kommandot Infoga objekt.

 

OLED

Organic Light Emitting Diode. En teknik som används i TV, bildskärmar och displayer för att få djup svärta och betydligt bättre kontrast än med konventionell LED-teknik. Flera moderna av mobiler från Samsung är utrustade med AMOLED-displayer.

 

 

omflödning

Vanligt fenomen i ordbehandlings- och sidbrytningsprogram som leder till att rader bryts om och förändrar hela layouten hos text, bilder och sidor. Orsaken till ofrivillig omflödning är oftast att ett teckensnitt saknas på datorn.

opacitet

Används ofta som mått på ogenomskinligheten hos papper eller olika lager i grafiska program.

OpenType

OpenType är en ny teckensnittsteknologi som utvecklats i samarbete mellan Adobe och Microsoft i syfte att underlätta arbetet med andra språk än de västeuropeiska. OpenType erbjuder dessutom mer avancerade typografska inställningar än vad som tidigare varit möjligt med TrueType- och PostScript-teckensnitt.

operativsystem

Nödvändig programvara som ger datorn dess grundfunktioner t ex hantering av tangentbord, mus, bildskärm, skrivare, hårddisk och nätverket. Windows , Mac OS och Unix är de tre vanligaste operativsystemen. Alla tillämpningsprogram samverkar med operativsystemet och får därmed tillgång till datorns maskinresurser.

OPI

Open Press Interface. Ett vanligt arbetsflöde för bildhantering mellan producent och tryckeri. Vid framtagning av ombrutna dokument används lågupplösta bilder som tagits fram av ett grafiskt företag (ofta tryckeriet). Efter att dokumenten skickats till tryckeriet byts de lågupplösta bilderna automatiskt ut mot samhörande högupplösta originalbilder.

ordlängd

I datorminnen hanteras de enskilda binära bitarna oftast i grupper om 8, 16, 32, 64 osv och detta benämns ordlängden. Ett ord med 8 bitars längd benämns ofta en byte.

origo

Nollpunkten i ett XY-koordinatsystem där axlarna skär varandra.

orphan

Se horunge.

oskarp mask

En ofta använd metod hos Photoshop för att skenbart öka skärpan i bilder.

osynliga tecken

Sammanfattande benämning på inskrivna tecken som styr utformningen hos text utan att själv synas vid utskrift. Kallas även dolda tecken. Som exempel kan nämnas mellanslag, radbrytning, styckebrytning, sidbrytning och tabulator. Hos många tillämpningsprogram går det att visa de osynliga tecken på skärmen för att få bra kontroll över textens utformning.

outline

Engelsk benämning på strukturen hos en text. Word och PowerPoint har hälpmedel där man bekvämt kan hantera enbart rubrikerna hos en text.

outsourcing

Innebär att ett företag lägger ut viss verksamhet på entreprenad så att den sköts av andra utomstående företag.

P

Index

pagina

Alternativt namn på sidnummer.

paket

Benämning på en datamängd, med tillhörande adress, som skickas i ett nätverk.

PAL

Phase Alternating Line. TV-standarden som används i Västeuropa. Jämför NTSC.

palett

Ett urval av färger som ofta presenteras i ett flytande fönster hos tillämpningsprogram.

Palmtop

Benämning på liten dator som kan hållas i handen. En alternativ benämning är PDA.

panorera

Vanlig benämning i tillämpningsprogram när man flyttar ett fönster över ett dokument som är större än fönstret.

paragraph

Engelska benämningen på ett stycke i skriven text. Avslutas och inleds med stycketecken (Enter).

parabol

Rund antenn med kraftig riktverkan som används för att kommunicera med satelliter och radiolänkar i trådlösa nätverk.

parallellport

Standardiserad 25-polig anslutning hos PC-datorer där man kan koppla in skrivaren. Har en maximal överföringshastighet på 0,5 megabit per sekund. Hos moderna datorer ersätts parallellporten allt mer av USB.

paritet

Kontrollbit som anger om antalet ettor i ett dataord är udda eller jämnt.

parkera

Anger att tonhuvudena hos en hårddisk positioneras på ett säkert område så att den magnetiska skivan inte skadas av mekaniska stötar.

partitionering

Metod för att dela in en fysisk hårddisk i flera logiska enheter som identifieras via var sin bokstavsbenämning C, D, E, F osv. Ger bättre prestanda och mindre risk för total dataförlust när man arbetar med mycket stora filmängder. Används ofta hos filhanterare i datornätverk. Benämns på svenska även indelning.

partvinnad kabel

Signalkabel där de två ledarna är tvinnade runt varandra i syfte att undertrycka störningar Används ofta i lokala nätverk. Benämns tvisted pair på engelska. Jämför koaxialkabel.

patch

Vanlig benämning på ett programtillägg som reparerar felaktigheter hos ett tillämpningsprogram. De flesta programtillverkare lanserar regelbundet patchar som kan laddas ner kostnadsfritt från Internet och installeras på den egna datorn.

path

Engelska benämningen för sökväg.

passmärken

Kontrollmärken på färgseparationer och tryckoriginal som gör det möjligt att passa ihop de olika färgtrycken exakt mot varandra. Passmärken är oftast en cirkel med ett kors över.

PC Card

Se PCMCIA

PCI

Peripheral Component Interconnect. Den helt dominerande standarden för utbyggnadskort till moderna datorer. De flesta datorer har 2-4 PCI-kontakter på moderkortet. Med lämpliga drivrutiner kan PCI-kort användas till olika datorplattformar.

PCL

Printer Control Language. Det vanligaste sidbeskrivningsspråket hos skrivare för PC-datorer. PCL utvecklades från början av Hewlett Packard men har efterhand blivit en etablerad industristandard för de allra flesta skrivarfabrikat. Jämfört med PostScript så ger PCL snabbare utskrifter men sämre resultat för komplex grafik.

PCMCIA

Personal Computer Memory Card International Association. En internationell standard för små kreditkortsstora utbyggnadskort för i första hand bärbara datorer. På marknaden finns minneskort, nätverkskort, modemkort, ljudkort m fl som med rätt drivrutiner kan användas på alla bärbara datorer, oberoende av datorplattform. Benämningen PCMCIA har efterhand ersatts med den något enklare förkortningen PC Card.

PCX

Äldre filformat för punktbilder som tidigare användes i programmet PC Paintbrush.

PDA

Personal Digital Assistant. Benämning på små bärbara handdatorer som i första hand är avsedda för kalender, telefonregister, anteckningar och andra enklare uppgifter.

PDF

Portable Document Format. Filformat som tagits fram av Adobe för elektronisk distribution av dokument. Alla tillämpningsprogram kan skapa PDf-filer via något av de hjälpmedel som ingår i Acrobat. PDF-filer är oberoende av vilket tillämpningsprogram och vilka teckensnitt som använts vid framtagning.

PDF/A

PDF-variant som är antagen som ISO-standard för arkivering av filer.

PDF/X

PDF-variant som används för säker leverans av projekt till tyckerier.

peaking

Teknik hos videokameror som underlättar skärpeinställning genom att det i sökaren visas en färgad kontur kring den del av motivet som är i fokus.

pekplatta

Se surfplatta.

PhotoCD

Teknik framtagen av Kodak för lagring av fotografier på CD-skivor.

Pica

Typografisk måttenhet som är vanlig i USA. En pica är ungefär lika med 4,22 mm.

PICT

Filformat för lagring av bilder i Macintosh. I Mac OS9 används PICT även för hantering av skärmbilden. PICT-bilder lämpar sig väl för elektroniska presentationer men mindre väl för trycksaksproduktion eftersom filformatet har begränsad precision.

PictBridge

Standard för utskrift av bilder från digitalkameror via direkt anslutning mellan kamera och skrivare.

pictogram

Diagram där grafik används för att representera värden via sitt antal eller sin storlek.

pixel

Den minsta beståndsdelen i bildskärmsbilden och även i andra punktuppbyggda bildfiler. Upplösningen (kvaliteten) hos punktbilder anges i antal pixlar per tum. Se även dpi.

plug and play

Teknik i moderna operativsystem där datorn automatiskt identifierar ny utrustning som ansluts. Normalt installeras även nödvändig programvara (drivrutiner) automatiskt.

Plug-in

Tilläggsprogram som låter användaren själv utöka ett grundprogram med fler funktioner genom att kopiera tilläggsfilen till en förberedd Plug-in mapp.

PMS-färger

Pantone Matching System. Etablerad standard för att få noggranna dekorfärger i trycksaker.

PNG

Portable Network Graphic format. Modernt alternativ till filformaten GIF och JPEG för bilder till webbsidor. Har bättre kvalitet och understöd för genomskinliga områden men kräver moderna versioner av webbläsare.

Polaroidfilter

Extra filter som monteras framför kameraobjektivet och polariserar det infallande ljuset vilket innebär att blänk och reflexer tonas ner.

polygon

Vanlig benämning för månghörning i grafiska program.

post

Vanlig benämning på samhörande uppgifter i en databas. En post kan t ex vara alla uppgifter som finns lagrade om en viss kund.

PostScript

Det dominerande sidbeskrivningsspråket inom den grafiska branschen. Har utvecklats av Adobe som säljer licenser till de flesta skrivartillverkare. PostScript har utvecklats mycket sen lanseringen i slutet av 80-talet och finns i flera generationer benämnda Level 1, Level 2 osv. Kräver att datorn använder en PostScript-drivrutin och dessutom att skrivaren har en inbyggd PostSript-tolk, även benämnd RIP.

PostScript-fil

En fullständig och maskinoberoende beskrivning av utseendet hos ett dokument. Tas fram via utskrift till fil med en PostScript-drivrutin.

PostScript-teckensnitt

Den dominerande teckensnittsteknologin i den grafiska branschen. Tecknens utseende lagras som formler i PostScript-kod. Samma formler används både för att presentera text på skärmen och för nerladdning till skrivarens minne. Har betydligt högre pris än de konkurrerande TrueType-teckensnitten.

   

 

powerbank

Fristående uppladdningsbar batterienhet som kan användas för att strömmata eller ladda upp mobiltelefoner och surfplattor. Kapaciteten hos en powerbank anges i mAh. På marknaden finns numera modeller med upp till drygt 20000 mAh vilket räcker för att ladda upp en mobil flera gånger.

 

 

PPD

PostScript Printer Description. Textfil som innehåller en skrivarbeskrivning med detaljer om inbyggda teckensnitt, minnesstorlek, pappersformat mm för en viss skrivarmodell. Krävs för att det skall bli möjligt att skriva ut med professionella program som InDesign, PageMaker och Quark XPress.

ppi

Pixels per inch. Anger upplösningen i antalet pixlar per tum för bildskärmar, bildläsare och punktuppbyggda bildfiler.

PPP

Point-to-Point Protocol. Den dominerande metoden för anslutning till Internet via vanligt telefonmodem.

Preflight

Metod för att gå igenom och kontrollera dokument med avseende på tillgängliga teckensnitt, länkar till bilder, färger mm innan de skickas iväg till repro och tryck. Utförs oftast med speciella program men en enkel funktion finns även inbyggd hos InDesign. Metoden benämns ibland även flightcheck.

prepress

Sammanfattande benämning på alla åtgärder som utförs före själva tryckningen av dokument.

primärminne

Se internminne.

processfärger

Tryckfärgerna cyan, magenta, gul och svart som används i fyrfärgstryck.

profiler

Se ICC-profiler.

prompt

Hos äldre textbaserade operativsystem som MS-DOS används en fastställd symbol t ex >/ som visar att systemet är redo för att ta emot kommandon.

proportionerlig text

I syfte att få en mer lättläst text använder de flesta teckensnitt olika teckenmellanrum beroende på tecknens bredd. Jämför med teckensnittet Courier som inte är proportionerligt.

protokoll

Vanlig benämning inom området datakommunikation. Protokollet är en uppsättning regler som anger hur olika enheter skall kommunicera med varandra. AppleTalk till Macintosh och TCP/IP är exempel på två vanliga protokoll.

Public Domain

Benämning på allmänna program som distribueras fritt inom föreningar eller via Internet. Programmen får användas utan kostnad för icke-kommersiellt bruk. Jämför med freeware och shareware.

punkt

Typografiskt mått som ofta används för att ange storlek hos text. En punkt (p) motsvarar drygt 0,35 mm.

punktförstoring

Anger hur många procent en rasterpunkt förstoras från film och ända fram till färdigt tryck på papper.

punktgrafik

Sammanfattande benämning på bilder som är pixeluppbyggda. Kvaliteten hos punktgrafik bestäms av antalet pixlar per tum (dpi). Bitdjupet hos varje pixel bestämmer hur många färger som kan hanteras.

punkttypsnitt

Till Macintosh levereras de flesta formeluppbyggda PostScript-teckensnitt med ett samhörande punktuppbyggt teckensnitt som används för att presentera text på bildskärmen. De punktuppbyggda teckensnitten har var sitt punktmönster för varje teckenstorlek. Punktuppbyggda teckensnitt lagras i filer som har en symbol i form av en resväska.

påsiktsbilder

Originalbilder i form av fotokopior. Jämför med diabilder som är genomsiktsbilder.

Q

Index

QXGA

Quad Extended Graphics Array. Videostandard som anger att skärmupplösningen är 2048x1536 pixlar.

QuickDraw

Sammanfattande benämning på systemets grafikhantering hos Macintosh-datorer med Mac OS9 eller äldre.

QuickTime

Sammanfattande benämning på multimediahanteringen i Macintosh. QuickTime används för att spela upp både ljud och video. Finns även i en snarlik variant för Windows.

R

Index

radfall

Anger hur rader hos en text bryts i högerkanten. Radfallet påverkas av valt teckensnitt, textstorlek, avstavningsinställningar mm.

radioknapp

Vanlig metod för att ange alternativ i dialogrutor där enbart ett av flera visade alternativ går att välja åt gången.

Radio LAN

Alternativ benämning på trådlösa nätverk, WLAN.

radbrytning

Vanlig benämning på osynligt tecken (styrkod) som läggs in i text för att tvinga fram en ny rad (eng Line Feed). Skrivs i de flesta program genom samtidig nertryckning av Skift och Enter.

RAID

Redundant Array of Inexpensive Disks. Lagringsenhet där flera olika hårddiskar samverkar och hanteras som en enda logisk enhet av operativsystemet. Kräver särskilda styrkort till datorn och ger som resultat både bättre prestanda och högre datasäkerhet. Raid 0 innebär att två eller flera diskar samverkar för att förbättra hastigheten vid dataöverföring. Lagringen fördelas då jämt på diskarna vilket innebär att totala kapaciteten ökar. Raid 1 innebär att samma information speglas på två eller flera hårddiskar. Detta ökar inte kapaciteten men risken för dataförlust blir mindre.

RAM

Random Access Memory. Minnestyp som används till datorns internminne.

ramar

Vanlig benämning på platshållare för text, bilder eller tabeller hos layoutprogram som FrameMaker, InDesign, PageMaker och Quark XPress.

raster

Metod för att på papper simulera gråtoner via ett mönster av rasterpunkter.

rasterpunkt

Den minsta möjliga fysiska punkten (eller fyrkanten) som ett raster byggs upp av. Hos laserskrivare med 600 dpi är rasterpunktens storlek 1/600 tum dvs ungefär 0,04 mm.

rastertäthet

Vid tryckning används ett linjerat rastermönster för att simulera gråtoner och färger hos digitala bilder. Rastertätheten som mäts i lpi (lines per inch) anger hur finmaskigt detta raster är. Dagstidningstryck använder ca 85 lpi, tidskrifter ca 133 lpi och fotoböcker med hög kvalitet ända upp till 200 lpi.

rastervinklar

Vid fyrfärgstryck använder man olika noga förutbestämda vinklar för CMYK-färgerna.

RAW

Benämning på ett helt okomprimerat filformat som kan användas för lagring av bilder i professionella digitalkameror. RAW-bilder kräver betydligt större lagringsutrymme än JPEG men ger samtidigt bättre kvalitet och fler möjligheter till efterbehandling. Hos Canons kameror har RAW-filerna filtypen CRW eller CR2, Nikons kameror använder NEF, Olympus ORF och Sonys formatet ARW.

Registret

Benämning på en databas i Windows där all information om såväl maskinvaran som operativsystemet och tillämpningsprogrammen finns lagrat. Benämns Registry på engelska. Kan redigeras manuellt med programmet regedit.exe men detta kräver stor erfarenhet eftersom även små felaktigheter kan göra datorn helt obrukbar.

regionskodning

För att försvåra illegal kopiering är de flesta kommersiella DVD-filmer kodade till någon av sex olika regioner som enbart går att spela upp på DVD-spelare för motsvarande region. USA använder region 1 och Europa region 2.

rendering

Metod för att på bildskärmen rita upp en simulerad tredimensionell bild med utgångspunkt från en vanlig tvådimensionell bild. Begreppet rendering används även i videoredigeringsprogram för den avslutande sammansmältningen av alla klipp, effekter och texter till en slutlig film.

Retina

Benämning på de högupplösta skärmar (264 dpi eller högre) som används i nya modeller av iPhone, iPad och nyaste modellen av MacBook Pro.

retusch

Redigering av ett fotografi där man tar bort skador, dammkorn, repor eller oönskade delar i motivet.

RGB

Förkortning för de tre färgerna Röd, Grön och Blå som används för att blanda fram alla möjliga färger i bildskärmar, bildläsare och digitalkameror.

RIMM

Rambus In-line Memory Module. Minnesmoduler för internminnet hos moderna PC-datorer. RIMM-moduler har 184 stiftanslutningar. Jämför med DIMM.

RIP

Raster Image Processor. Elektronikenhet eller programvara som omvandlar och rastrerar PostScript-informationen från skrivardrivrutinen till ett rastermönster som trycks på film eller direkt papper.

roaming

Anger den sökning som en mobiltelefon gör för att hitta en närliggande basstation. Även datorer kan söka (roama) efter en accesspunkt i ett trådlöst nätverk.

ROM

Read Only Memory. Minnestyp med förprogrammerat innehåll som inte kan förändras. Används för att få igång datorn så att den kan hämta information från övriga minnen.

rotnivå

Den översta nivån i det hierarkiska filträdet för data på en hårddisk.

router

Nätverksenhet som förbinder olika delar (zoner) i ett nätverk med varandra. Används även som benämning på en enhet som låter flera datorer dela en bredbandsanslutning.

royaltyfria bilder

Inköpta bilder som man betalar för en gång för alla och sen använder valfritt antal gånger i sina publikationer.

RTF

Rich Text Format. Filformat för formaterad text som ofta används för filöverföring mellan olika tillämpningsprogram eller datorplattformar.

RS-232C

Vanlig standard för seriell kommunikation med relativt låg hastighet. Serieporten hos äldre PC-datorer använder tekniken.

S

Index

Sanseriff

Äldre benämning på linjära teckensnitt.

SCSI

Small Computer Standard Interface. Standard för anslutning av externa enheter som hårddiskar, bildläsare mm till datorn. Kräver ett styrkort i datorn vilket tidigare var standard hos alla Macintosh. Apple har numera ersatt SCSI med USB, FireWire och Thunderbolt.

script

En lista på åtgärder som skall utföras i ett datorprogram. JavaScript används för att skapa interaktivitet hos webbsidor.

SD

Standard Definition. Vanlig benämning på video med upplösningen 720x576 pixlar som användes i äldre tjock-TV-apparater.

SDRAM

Denna minnestyp är vanligast i moderna persondatorer. SDRAM finns i två olika typer benämnda DDR med 184 stift och DDR2 med 240 stift.

Secure Digital, SD

Vanlig typ av minneskort i moderna digitalkameror. Korten är ungefär hälften så stora som motsvarande Compact Flash-kort. Finns med kapacitet på upp till 256 GB.

segmentering

Metod för att dela upp bilder till webbsidor i olika områden som sparas i var sin fil och ger möjlighet till klickbara bildkartor samtidigt som bilderna kan optimeras effektivare.

SEO

Search Engine Optimization. Metod för att optimera webbsidor så att de kommer högt upp i träfflistan hos sökmotorer. Se även sökmotoroptimering.

separation

Se färgseparation.

Serial ATA (SATA)

Teknik för anslutning av hårddiskar och andra lagringsenheter till moderna datorer. Används numera i både PC-datorer och Macintosh. SATA klarar mycket hög överföringshastighet och lämpar sig därför väl för anslutning av SSD-diskar.

serieporten

Anslutning hos äldre datorer där musen och tangentbordet koppas in. Serieporten har på senare år allt mer ersatts av USB-porten.

seriffer

Små tvärställda avslutningar (klackar) på tecknen hos antikva teckensnitt.

server

Central dator som administrerar trafiken i ett nätverk, styr skrivarna och lagrar användarnas data. Benämns även filhanterare.

shareware

Benämning på program som distribueras fritt men där användaren förväntas betala en viss avgift till upphovsmannen om programmet används kommersiellt. Se även freeware.

sidbeskrivningsspråk

Benämning på ett kodspråk som beskriver sidors utseende, såväl text som bild, i samband med utskrift. PostScript är ett av de mest kända sidbeskrivningsspråken.

sidombrytningsprogram

Alternativ benämning på layoutprogram som PageMaker och InDesign.

sidfot

Avgränsat område längst ner på sidor hos ordbehandlings- och layoutprogram. Informationen i sidfoten matas in en gång och upprepas därefter automatiskt på alla samhörande sidor. Sidhuvudet har samma funktion men är placerat överst på sidorna.

SIMM

Single In-line Memory Module. Minnesmoduler för internminnet hos äldre datorer. Finns i minnesstorlekar på upp till 32 MB där de nyare typerna har 72 stifts anslutning. SIMM måste normalt monteras parvis för korrekt funktion. Jämför med minnesmoduler av typen DIMM.

SGML

Standard Generic Markup Language. Ett kodspråk för uppmärkning av text i strukturerade dokument som teknisk dokumentation och kataloger. Se även XML.

skanner

Se bildläsare.

skivkatalog

Innehållsförteckning för de data som finns lagrade på hårddiskar eller andra skivenheter.

skivminne

Sammanfattande benämning på hårddiskar och andra typer av roterande minnesmedia.

skrivardrivrutin

Systemprogram som tillsammans med det aktuella tillämpningsprogrammet omvandlar dokument till de styrkoder som behövs för att skrivaren skall kunna producera en utskrift.

skrivbordstillbehör

Benämning på små tillbehörsprogram hos Mac OS9 som finns tillgängliga via systemets Apple-meny.

skärmdump

Avbildning av bildskärmsbilden i form av ett urklipp i minnet eller en bildfil på hårddisken. Utförs med tangenterna Print Screen i Windows och tangenterna Kommando-Skift-3 hos Macintosh.

skärmsläckare

Funktion i operativsystemet som automatiskt tonar ner ljusstyrkan eller visar något trevligt motiv när datorn varit inaktiv under en viss inställbar tid. Var försiktig med freeware skärmsläckarprogram eftersom de kan störa datorns funktion vid utskrift eller annan trafik på nätverket.

skärmuppdatering

Alla tillämpningsprogram ritar automatiskt om bildskärmsbilden med jämna mellanrum. När man arbetar med komplexa dokument händer det dock att denna skärmuppdatering släpar efter vilket yttrar sig som avvikelser eller synliga skador hos skärmbilden. Hos vissa layoutprogram, som t ex FrameMaker, går det att ge ett manuellt kommando om en extra skärmuppdatering.

skärmärken

Linjer som anger var de enskilda pappren skall skäras ut ur ett ark efter tryckning. De flesta layoutprogram kan lägga in skärmärken.

skärpedjup

Alla objektiv måste normalt ställas in (fokuseras) på en viss punkt i djupled. Oftast är även ett område framför och ett område bakom skarpa vilket benämns skärpedjup. Skärpedjupet ökar med avståndet till motivet, mindre bländare och kortare brännvidd.

SLR-kamera

Single Lens Reflex. Förkortning för spegelreflexkamera där sökarbilden visar samma del av motivet som den exponerade bilden. Alla systemkameror är av denna typ.

slavblixt

Extra blixt som via inbyggd elektronik känner av när kamerans blixt utlöses och då tänder slavblixten samtidigt.

smartphone

En smart telefon är en mobil enhet som kan användas både som mobiltelefon och som handdator. Först ut på marknaden var Apple iPhone som lanserades 2007. Numera finns flera andra modeller från Samsung, Sony, HTC, Nokia m fl.

spam

Oönskade e-mail, skräppost, från okända avsändare.

spektrum

Vanlig benämning på den för ögat synliga delen av ljus, dvs från rött och upp till blåviolett.

spotmätning

Hos många digitalkameror går det att välja om ljusmätaren skall ta hänsyn till hela bilden eller enbart ett litet parti i bildens mitt, vilket benämns spotmätning.

spärrning

Metod för att öka avståndet mellan alla tecken i skriven text. Jämför med knipning.

sRGB

Färgrymd som används i enkla digitalkameror och bildläsare. Lämpar sig väl för bilder till webbsidor men bör inte användas för bilder till tryck.

SSD-disk

Solid State Device. Minnesenhet baserad på elektroniska minneschip som drar mycket mindre ström än hårddiskar och som dessutom är mycket snabbare. Minneskretsarna hos en SSD-disk är förpackade i en låda, snarlik en vanlig 2,5-tums hårddisk med SATA-anslutning. SSD-diskar finns med kapaciteter på upp till 2000 GB. Priserna är än så länge mångdubbelt högre än för vanliga hårddiskar men med ökade volymer förväntas SSD-diskar bli ett prisvärt lagringsalternativ i bärbara datorer.

SSID

Service Set Identifier anger namnet på ett trådlöst nätverk.

startskiva

När en dator har mer än en hårddisk ansluten eller om hårddisken är partitionerad blir det möjligt att använda mer än en version av operativsystem. Via en systeminställning som benämns startskiva hos Mac OS väljer man vilket system som skall användas för igångsättning av datorn.

stokastiskt raster

En modern tryckmetod där man varierar rasterpunkternas avstånd istället för deras storlek som annars är brukligt. Ger möjlighet att trycka med relativt bra kvalitet även på billigt obestruket papper.

streckbild

Bild som enbart innehåller svarta eller vita ytor. Streckbilder kräver enbart en binär bit per pixel vilket innebär att bildfilerna blir måttligt stora trots att de ofta har hög upplösning (dpi). Benämns line art på engelska.

strömmande media

Vanlig metod för överföring av video på Internet där uppspelning sker samtidigt som nerladdning pågår vilket ger kortare väntetider.

StuffIt

Det vanligaste komprimeringsprogrammet för Macintosh. Motsvarande teknik hos PC-datorer benämns Zip.

styckebrytning

Vanlig benämning på osynligt tecken som tvingar fram ett nytt stycke hos text. Skrivs med tangenten Enter i de allra flesta program.

styckeformat

Vanlig benämning på formatmall som styr utformningen hos ett helt textstycke.

sublimeringsskrivare

Professionell skrivartyp där färgerna från de fyra processfärgernas plastfilmer värms upp så att de förångas (sublimeras) och därmed blandas till exakt rätt färg. Sublimeringsskrivare ger fotografiska kvalitet hos bilder utan synligt raster. Under senare år har tekniken även börjat användas i små fotoskrivare för utskrift av papperskopior till bilder från digitalkameror.

suffix

Benämning på den bokstavskombination som avslutar filnamn i Windows och som används av systemet för att identifiera och associera olika filtyper till samhörande program. Benämns extension på engelska.

surfplatta

Handddator med tryckkänslig pekskärm som styrs via gester med fingrarna. Benämns även pekplatta eller enbart platta.

svartpunkt

Benämning på den mörkaste tonen hos en digital bild. Se även vitpunkt.

SVG

Scalable Vector Graphics. Bildfilsformat som baseras på XML och som är avsett för bilder till webbsidor.

S-video

En signalstandard för överföring av videosignaler där man separerat färginformationen från intensiteten. Används hos videokameror för signalöverföring med hög kvalitet.

SVGA

Super VGA. Videostandard som anger att skärmupplösningen är 800x600 pixlar.

svällning

Metod för att undvika misspass, dvs vita glipor i tryck, genom att förstora objekt så att de överlappar andra objekt en aning.

SWF

Filformatet som används för att lagra Flash-animeringar.

switch

Elektronikenhet i ett datornätverk som dirigerar trafiken mellan olika datorer och skrivare. En switch erbjuder bättre prestanda än den enklare varianten hub och kan dessutom dirigera trafik för enheter med olika hastighet utan att de snabbare blir lidande.

SWOP

Specifikations för Web Offset Publications. Den amerikanska motsvarigheten till Europaskalan. Bör undvikas hos oss eftersom färgerna avviker en hel del.

SXGA

Super Extended VGA. Videostandard som anger att skämupplösningen är 1280x1024 pixlar.

synkronisering

Benämning på åtgärd för att överföra data mellan mobila enheter och en persondator. Programmet iTunes används för synkronisering med iOS-enheter.

Syquest

Utbytbar hårddiskskiva med kapacitet på 45 MB eller 88 MB som tidigare användes för att flytta eller arkivera filer. Tekniken var tyvärr inte långtidsstabil vilket innebär att varken skivor eller skivenheter tillverkas längre.

systemkamera

Benämning på kamera där det är möjligt att byta objektiv. Hos en systemkamera fångas sökarbilden genom objektivet vilket ger bra överensstämmelse med den färdiga bilden. Jämför med kompaktkamera.

systemtillägg

Benämning på små tilläggsfunktioner hos Mac OS9 som användaren själv kan lägga till operativsystemet genom att kopiera motsvarande filer till mappen Tillägg.

sökmotor

Program som låter alla söka efter information på Internet med en vanlig webbläsare. Bland de mest använda sökmotorerna i vårt land kan nämnas Google, MSN, Eniro, Yahoo!, AltaVista och Lycos.

sökrobot

Program som automatiskt söker igenom innehållet hos webbplatser och skapar ett sökindex så att den samhörande sökmotorn snabbt kan hitta önskad information.

sökmotoroptimering

Metod för att anpassa innehållet hos webbsidor så att de kommer högre upp i träfflistan vid sökning med sökmotorer. Prova att söka på ordet bildfilsformat med din sökmotor så blir du säkert överraskad!

T

Index

tablet

En tryckkänslig ritplatta där man anger position och väljer kommandon genom att trycka med en speciell penna.

tag

Benämning på de styrkoder som inramar text i HTML och liknande kodspråk.

tankstreck

Skrivs som ett halvfyrkants minus (dvs längre än ett vanligt minus) omgivet av mellanslag.

TB

Förkortning för minnesstorleken terabyte dvs 1024 GB.

TCP/IP

Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Det helt dominerande protokollet för informationsöverföring på Internet. Används även i många lokala nätverk.

teckenformat

Vanlig benämning på formatmall som styr utformningen hos enstaka ord.

teckensnitt

En komplett uppsättning med alla bokstäver, siffror och specialtecken som har ett gemensamt utseende och som namngivits, ofta efter upphovsmannen. Benämns även typsnitt samt typeface på engelska. Jämför även font.

teckensnittsersättning

Funktion hos layoutprogram, bl a InDesign, som när du öppnar ett dokument ersätter saknade teckensnitt med andra liknande som finns tillgängliga i datorn.

teckenuppsättning

Alla möjliga tecken (bokstäver, siffror och specialtecken) som finns tillgängliga för användning hos en viss datorplattform eller i minnet hos en skrivare.

telekonverter

Optisk enhet som förlänger brännvidden hos ett objektiv. Det finns både 1,4 ggr konvertrar och 2 ggr konvertrar där den första sänker ljusstyrkan med ett bländarsteg och den andra med två bländarsteg.

teleobjektiv

Kameraobjektiv som har mindre bildvinkel än ett normalobjektiv. Hos småbildskameror är vanliga brännvidder 85 mm, 100 mm, 135 mm, 200 mm och 300 mm. Ju längre brännvidden är desto närmare motivet kommer man.

temporärfiler

Tillfälliga filer som skapas av operativsystemet eller av tillämpningsprogram och lagras på hårddisken så länge det aktuella programmet är igång. När program avslutas normalt så tas temporärfiler bort automatiskt. I annat fall går det att radera dem manuellt under förutsättning att programmet är avslutat.

terminering

När man ansluter flera SCSI-enheter i en kedja måste den yttersta enheten termineras med hjälp av en bussavslutare.

TFT

Thin Film Transistor. Teknik som används i platta bildskärmar och dataprojektorer för att bygga upp bilden. Ger snabbare uppdatering av bilden än den äldre dual scan-tekniken.

termoskrivare

Äldre skrivartyp som använder värme för att skapa en utskrift på särskilt papper.

textigenkänning

Se OCR.

thumbnail

Se miniatyrbild.

Thunderbolt

Ny portteknik för anslutning av externa enheter till datorer. Tekniken medger mycket hög överföringshastighet och längre kabellängd än USB och FireWire. Det går att ansluta flera olika enheter samtidigt till en och samma port. Tekniken är vanligast i moderna modeller av Macintosh (från mitten av 2011 och framåt).

TIFF

Tag Image File Format. Det mest använda filformatet för punktgrafik i den grafiska branschen. Olika datorplattformar använder tyvärr var sin dialekt av TIFF vilket försvårar datautbyte.

 

 

 

 

 

timelapse

Benämning på videofilm som är inspelad med betydligt lägre bildfrekvens än som används vid uppspelning. Resultatet blir att man kan återgå långa förlopp som tar flera minuter eller timmar på bara några sekunder.

 

 

 

timeline

Benämning på den tidslinje som finns i många tillämpningsprogram för att skapa animeringar samt i redigeringsprogram för video.

TOC

Table Of Content. Den engelska förkortningen för innehållsförteckning.

toggle

Benämning på en funktion som omväxlande slås på resp av för varje gång man ger motsvarande kommando.

toner

Behållare med färgpulver till laserskrivare.

toning

Område i bild som har en kontinuerlig övergång mellan två eller flera färger.

tonvärde

Anger mängden av en färg i en procentskala.

toppdomän

De avslutande bokstäverna efter sista punkten i en webbadress. Används som landsbeteckning utom i USA där com anger företag, gov myndighter och edu olika typer av skolor.

touchpad

Styrplatta som ersätter datormusen hos bärbara datorer.

trackball

Styrkula som kan användas istället för datormus. Kulan är fast monterad i en hållare och genom att rulla kulan med fingret anger man var pekaren skall positioneras. Användbar för personer som har problem med s k musarm.

transient

En snabb förändring hos nätspänningen som i värsta fall kan skada datorutrustning.

trappning

Ett mått på hur väl olika tryckfärger fäster ovanpå andra färger.

trojansk häst

En form av virusprogram som smyger sig in i datorn, oftast via Internet, och stör datorns funktion, t ex genom att skicka spam till andra datorer.

 

TRS

Benämning på 3,5 mm ljudkontakt med tre poler (anslutningar) som ofta används för stereoljud i mikrofoner, hörlurar, bandspelare mm.

 

 

 

TRRS

Benämning på 3,5 mm ljudkontakt med fyra poler (anslutningar) som används i headset för mobiltelefoner.

 

 

TrueType-teckensnitt

Den dominerande teckensnittsteknologin hos moderna persondatorer. Tecknens utseende är formelbaserade där samma formler används både för att presentera text på skärmen och för nerladdning till skrivarens minne. Fungerar sämre för tryck än PostScript-teckensnitt.

trumscanner

Professionell bildläsare där originalet monteras på en roterande glastrumma. Ger mycket hög bildkvalitet och därmed stora bildfiler.

TTL

Through The Lens. Benämning på metod för ljusmätning i spegelreflexkameror (SLR).

tutorial

Inlärningshjälpmedel i elektronisk form som ofta levereras med tillämpningsprogram.

twisted pair

Se partvinnad kabel.

Twain

En etablerad standard för manövrering av bildläsare och digitalkameror. Drivrutiner som understödjer Twain kan manövreras inne från andra program som t ex Photoshop.

typografimall

Se formatmall.

typsnitt

Se teckensnitt.

U

Index

UCR

Under Color Removal. Utförs i samband med färgseparation och innebär att områden som innehåller lika delar av färgerna C, M, Y byts ut mot äkta svart. Resultatet blir ett tryck med bättre svärta samtidigt som färgåtgången minskar.

UDF

Universal Data Format. Funktion för att via en drivrutin hantera skrivbara CD-skivor via ett enhetsnamn som om de vore en hårddisk. Innan en sådan skiva kan användas på valfri dator måste de tillfälliga filerna på skivan först skrivas in permanent. Funktionen finns inbyggd i Windows XP och Mac OSX.

Ultrabook

Intels benämning på extremt portabla bärbara datorer som får vara max 21 mm tjocka, väga max 1,3 kg, ha SSD-disk istället för hårddisk, ha minst fem timmars batteridrifttid och kosta max 7000 kr. En av dagens mest sålda Ultrabooks är MacBook Air.

UMTS

Universal Mobile Telephony System. Standarden för de nya europeiska 3G-näten till mobiltelefoner.

undantagsordlista

Används för stavningskontroll i samverkan med en fast ordlista som levereras tillsammans med det aktuella tillämpningsprogrammet. I undantagsordlistan kan användaren själv lägga till ytterligare ord och facktermer samt ange undantag till de avstavningsregler som är inbyggda i den fasta ordlistan.

underfärgsborttagning

Se UCR.

Unicode

Internationell teckenstandard som representerar tecken via en 16 bitars binär sifferkod. Unicode ger möjlighet att arbeta med flera olika språk i ett och samma teckensnitt. Moderna operativsystem som Windows 2000, Windows XP och Mac OS X har understöd för Unicode. Jämför gärna med ASCII.

Unix

Operativsystem som är särskilt framtaget för att kunna köra flera program simultant, ofta på datorer som har flera parallella processorer. Unix används mest i system som utför tunga tekniska beräkningar och simuleringar.

upplösning

Ett mått på informationstätheten och därmed den övre gränsen för kvaliteten hos en digital pixeluppbyggd bild. Mäts normalt i dpi (punkter per tum).

URL

Universal Resource Locator. Benämningen på en komplett webbadress t ex http://www.programsupport.se. Varje URL identifieras via en unik IP-adress.

urklipp

En gemensam minnesresurs hos flera moderna operativsystem som låter program utbyta data med varandra.

urklippsbana

En objektuppbyggd kontur som läggs in ovanpå en punktuppbyggd bild och som fungerar som friläggning när bilden monteras i layoutprogram. Den del av bilden som ligger utanför urklippsbanan tolkas som genomskinlig vid utskrift på PostScript-skrivare.

ursparning

När text eller bilder ligger över andra objekt väljer man ofta att göra ett hål i det underliggande objektet så att inte färgerna trycks över varandra. Jämför med övertryckning.

USB

Universal Serial Bus. Äldre standard för seriell anslutning av tillbehör till persondatorer. Används till tangentbord, mus, skrivare, bildläsare mm. USB har en maximal överföringshastighet på 12 Mbit/sek vilket är snabbare än serieporten i äldre datorer. En stor fördel med USB är att enheter kan kopplas in och ur medan datorn är igång.

USB2

Vidareutveckling av USB med betydligt högre överföringshastighet på upp till 480 Mbit/sek. USB2 används i den stora majoriteten av alla datorer. USB2 är bakåtkompatibelt med USB vilket innebär att äldre enheter kan anslutas till en USB2-port dock med den låga överföringshastigheten som resultat.

USB3

Nyare version av USB med ännu högre överföringshastighet (upp till 5 Gbit/sek). Finns enbart i moderna PC-datorer från 2011 och framåt. Hos Macintosh debuterade USB3 i datorer under sommaren 2012. USB3 är bakåtkompatibelt med USB2 vilket innebär att äldre enheter kan anslutas till en USB3-port dock med lägre överföringshastighet som resultat.

USB-minne

Se minnespinne.

 

USB-C

Ny standard som erbjuder högre hastighet än tidigare generationer av USB. USB-C kontakten passar inte i äldre USB-uttag. Kontakten kan dock vändas utan problem och har möjlighet att driva betydligt mer ström till externa enheter än vad som är möjligt med äldre USB. Apple var först med datorer som har USB-C redan 2015 men efterhand har nu allt fler tillverkare följt efter.

 

 

utfall

Bilder och andra objekt som skall ligga ända ut till kanten på sidor måste placeras ca 5 mm utanför sidans kant så att pappersarken kan skäras rena efter tryckning.

utskjutning

Metod för att placera ut sidor på tryckplåten enligt ett visst förutbestämt schema så att det går att vika och skära de färdiga pappersarken till en färdig trycksak. Utskjutningen hanteras numera av ett särskilt program som använder färdiga dokument från de vanliga layoutprogrammen.

utskriftsyta

Skrivare kan normalt inte fylla ett papper med text och bild ända ut till papperskanten. Utskriftsytan varierar mellan olika skrivartyper och skrivarmodeller.

UV-filter

Extra filter som monteras framför kameraobjektivet och dämpar ultraviolett ljus som kan orsaka blåstick hos bilder som tas i snölandskap. UV-filter kan vara monterade permanent för att skydda frontlinsen mot smuts och skador.

UWXGA

Videostandard som anger att skärmupplösningen är 1920x1080 pixlar.

UXGA

Ultra Extended VGA. Videostandard som anger att skämupplösningen är 1600x1200 pixlar.

V

Index

variabeldata

Avancerad teknik som gör det möjligt att fylla i vissa data hos ett layoutdokument mot värden från en databas vilket ger som resultat individuella exemplar av trycksaken.

VDU

Video Dispaly Unit. Vanlig engelsk förkortning för bildskärm.

vektorgrafik

Bilder som byggs upp med ett stort antal korta räta linjer. Tekniken användes tidigare i CAD-program och när sådana bilder konverteras till moderna filformat bibehålls ofta denna struktur vilket sällan är önskvärt. Vektorgrafik används ibland felaktigt som en alternativ benämning på modern objektgrafik som normalt byggs upp via Bezier-kurvor.

verifiering

Jämförelse att data efter en kopiering mellan olika skivor eller efter överföring via ett nätverk överensstämmer med originalet.

versaler

Stora bokstäver A, B C i motsats till gemener a, b, c.

VGA

Video Graphics Array. Äldre standard för grafikkort som ger skärmupplösningen 640x480 pixlar. Jämför med SVGA, XGA, SXGA, UXGA, UWXGA och QXGA. Den 15-poliga anslutningskontakten för bildskärmen benämns ofta VGA-kontakt.

vidvinkelobjektiv

Kameraobjektiv som har större bildvinkel än ett normalobjektiv. Hos småbildskameror är vanliga brännvidder 35 mm, 28 mm och 24 mm. Ju kortare brännvidden är desto mer av motivet kommer med.

vinjettering

Se friläggning.

vinjettering hos objektiv

Avbildningsfel hos objektiv, särskilt vidvinkelobjektiv, som innebär att hörnen blir mörkare än mitten av bilden. Kan korrigeras med vissa program, t ex Adobe Camera RAW eller filtret Linskorrigering hos Photoshop.

Visual Basic

Ett relativt lättanvänt programmeringsspråk som går att använda i Microsoft Office.

virtuellt minne

Används i de flesta operativsystem för att skenbart utöka det verkliga internminnet med ytterligare utrymme som tas från hårddisken. Metoden kräver att data hela tiden flyttas mellan verkligt internminne och virtuellt minne på hårddisken (benämns swapping på eng och sidväxling på svenska) vilket naturligtvis försämrar datorns prestanda.

virtuell maskin

Programvara som efterliknar en annan datorplattforms maskinvara och som gör det möjligt att köra program från andra datorplattformar. Företaget WMware erbjuder sådana lösningar både för Windows och för Mac OSX. Programmet WMvare Fusion låter en Macintosh-dator köra Windows-program.

virus

Program som är framtaget i syfte att störa funktionen hos persondatorer. Sprids ofta via Internet i form av bifogade filer till e-mail.

vitbalans

Digitalkameror kan ställas in så att de återger naturliga färger oavsett om belysningen är solljus, glödlampor eller lysrör. Inställningen sker antingen automatiskt eller genom att man manuellt mäter på ett vitt föremål.

vitpunkt

Benämning på den ljusaste tonen hos en digital bild. Se även svartpunkt.

VMS

Virtual Memory System. Operativsystemet hos äldre minidatorer från Digital Equipment.

VRAM

Video RAM. Bildminne hos grafikkortet som buffrar den bild som skall presenteras på bildskärmen. Moderna grafikkort kan ha ända upp till 256 MB VRAM.

W

Index

WAP

Wireless Application Protocol. Teknik för dataöverföring till GSM-telefoner. Via WAP går det att surfa med mobiltelefonen på särskilt utformade WAP-sidor.

WAV

Windows Waveform. Standardiserat filformat för ljud i PC-datorer. WAV-filer är okomprimerade och tar därför stor plats på hårddisken.

webbhotell

Många företag har som affärsidé att hyra ut utrymme på sin webbserver som kunderna kan använda för att publicera webbplatser på Internet. ProgramSupport använder denna metoden för publicering.

webbkamera

Digitalkamera som är ansluten till webben och som kontinuerligt sänder ut bilder från sin aktuella position till alla datorer.

webbläsare

Programmet som används för att "surfa" på Internet. Microsoft Explorer är den i särklass mest använda webbläsaren. Webbläsaren tolkar HTML-koden hos webbsidorna och presenterar resultatet på skärmen.

webbplats

Benämningen på den samlade mängd information som publiceras under hemsidan hos en URL. Benämns på engelska website vilket översatt till svenska även kan kallas sajt.

webbserver

En persondator med lämplig programvara som har en fast uppkoppling till Internet och som används för att göra webbplatser tillgängliga via webben. Varje webbserver identifieras via en unik IP-adress.

WEP

Äldre standard för kryptering av trafik i trådlösa nätverk.

Windows-skrivare

Se GDI-skrivare.

Vimeo

Webbplats där alla användare har möjlighet att publicera sina egna videoklipp. Vimeo är i motsats till YouTube reklamfri.

vinjettering

Optisk begränsning hos många objektiv som ger upphov till mörka hörn hos bilder.

virtuell maskin

Program som gör det möjligt att köra andra operativsystem med tillhörande tillämpningsprogram än de som är avsedda för den aktuella datorn. Som exempel gör programmen VMware Fusion och Parallels det möjligt att köra valfri Windows i ett fönster hos Macintosh. På motsvarande sätt går det med programmet VMvare Workstation att köra valfri annan version av Windows i ett fönster hos Windows.

WLAN

Wireless Local Area Network. Trådlösa nätverk som gör det möjligt att kommunicera mellan datorer och skrivare samt dela bredbandsanslutningen. Kommunikationen sker enligt standarden IEEE 802.11 som i olika varianter (b, g, n) ger en överföringshastighet på 11, 54, 108 eller 154 Mbit/sek på relativt korta avstånd (mindre än ca 20 m). Tekniken för WLAN benämns även WiFi.

WMF

Windows Meta File. Det vanligaste bildfilsformatet för objektgrafik i Windows. Fungerar med de flesta tillämpningsprogram och rekommenderas särskilt för användning i PowerPoint och Word.

WML

Wireless Markup Language. Kodspråk för att märka upp sidor som skall distribueras via WAP-teknik.

WMV

Windows Media Video. Filformat som är den dominerande videostandarden hos Windows 7.

WPA

WiFi Protected Access är en ofta använd standard för kryptering av trafik i trådlösa nätverk.

WQXGA

Wide Quad Extended Graphics Array. Videostandard som anger att skärmupplösningen är 2560x1600 pixlar.

WUXGA

Widescreen Ultra Extended Graphics Array. Videostandard som anger att skärmupplösningen är 1920x1200 pixlar.

www

World Wide Webb. Det vi i dagligt tal kallar webben dvs den del av Internet där man kan söka information med en webbläsare.

WYSIWYG

What You See Is What You Get. Det som presenteras på skärmen i ett layoutprogram skall så långt som möjligt överensstämma med resultatet vid utskrift.

X

Index

XGA

Extended Graphics Array. Videostandard som anger att skärmupplösningen är 1024x768 pixlar.

XHTML

Extensible HyperText Markup Language är ett kodspråk som utvecklats från HTML med hänsyn tagen till den förbättrade strukturen hos XML. De flesta moderna webbläsare och program för framtagning av webbsidor understödjer XHTML.

 

XLR-kontakt

Robust trepolig kontakt som används inom den professionella ljudbranschen för att ansluta mikrofoner, högtalare mm. XLR-kontakter har varit den dominerande standarden under flera decennier.

 

 

   

XML

Extended Markup Language. En förenklad variant av kodspråket SGML. Används allt oftare istället för HTML för att ta fram avancerade webbplatser med dynamiskt innehåll som är kopplat till databaser.

XTension

Benämning på tilläggsprogram till layoutprogrammet Quark XPress.

Y

Index

YouTube

Webbplats där alla användare har möjlighet att publicera sina egna videoklipp. YouTube är idag en av världens mest besökta webbplatser. Varje dag visas mer än en miljard klipp.

ytvikt

Den vanligaste benämningen för pappers vikt per ytenhet. Anges oftast som gram per kvadratmeter. Ett vanligt 80 g A4 papper väger alltså 80/16 vilket blir 5 gram.

Z

Index

Zip

Filtyp som används av flera vanliga komprimeringsprogram hos PC-datorer, t ex PKZip och WinZip. Motsvarande program hos Macintosh är StuffIt.

Zip-skiva

Utbytbar skiva med kapacitet på 100 eller 250 MB. Ett prisvärt alternativ för datalagring som efterhand ersatts av optiska skivor vilka har bättre långtidsstabilitet.

zoner

Metod för att dela in stora nätverk i mindre delar i syfte att minska den totala belastningen i nätverket.

zoomobjektiv

Objektiv där man kan ändra brännvidden och därmed bildvinkeln steglöst, vilket ibland benämns optisk zoom. Jämför med digital zoom som utförs i kameran genom att man med oförändrad brännvid beskär bilden elektroniskt.

Å

Index

åtkomsttid

Se accesstid.

Ä

Index

äkta uppslag

En övergång mellan två sidor hos en bok som sitter ihop och kommer från samma pappersark. Jämför med falskt uppslag.

Ö

Index

överföringshastighet

Anger hur stor mängd data som överförs per tidsenhet i ett nätverk eller mellan olika enheter i datorn. Mäts antingen i MBit/sek (nätverk) eller MB/sek (hårddiskar).

övertoning

Se toning.

övertryckning

När ett objekt trycks ovanpå ett annat som har annorlunda färg. Används t ex när text trycks på tonplattor. Jämför med ursparning.

© 2017 www.programsupport.se